Trei dintre cele mai mari banci elene, National Bank of Greece (NBG), EFG Eurobank si Piraeus Bank, au discutat in prima parte a anului un plan de a forma o singura institutie de credit, potrivit unor surse citate de cotidianul Kathimerini, scrie Mediafax. NBG, EFG Eurobank si Piraeus Bank sunt toate prezente in Romania. NBG detine Banca Romaneasca, iar EFG Bancpost. Stadiul in care s-au aflat discutiile celor trei banci nu este cunoscut, dar se pare ca partile implicate nu au avut intalniri pe aceasta tema.

Managerii celor trei banci au discutat, inaintea alegerilor parlamentare anticipate din 6 mai, posibilitatea unei fuziuni care ar fi creat o institutie de credit de mari dimensiuni, care ar rezista dificultatilor unei eventuale iesiri a Greciei din zona euro. Contactele pe aceasta tema s-au oprit cu scurt timp inaintea zilei alegerilor.

Un oficial important oficial din sectorul bancar elen a declarat, insa, recent pentru cotidianul elen ca “sectorul bancar din Grecia nu are decat o cale: formarea unei banci cu adevarat mari, care sa conteze la nivel international”.

NBG avea la sfarsitul primului trimestru active de 111,5 miliarde de euro, EFG Eurobank 73,6 miliarde de euro, iar Piraeus Bank 46,4 miliarde de euro.

Marile banci elene au inregistrat pierderi considerabile ca urmare a participarii la restructurarea datoriei statului elen in acest an, prin care indatorarea tarii a fost redusa cu circa 100 miliarde de euro. Pentru consolidarea sistemului bancar, institutiile de credit au primit pentru recapitalizare, la sfarsitul lunii mai, 18 miliarde de euro provenite de la Facilitatea Europeana de Stabilitate Financiara. A doua transa, de 25 miliarde de euro, ar urma sa fie transferata bancilor pana in octombrie.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)