Cursul de referinta leu/ euro anuntat luni de BNR a atins un nou maxim istoric de 4,5275 lei, iar rata oficiala pentru dolar a stabilit un nou record si a urcat la 3,6848 lei/dolar, pe fondul deprecierii consemnate de moneda nationala in a doua parte a sedintei interbancare de vineri. Pe piata interbancara cursul a coborat sub 4,53 lei/ euro inca din primele minute, dupa ce vineri a incheiat la 4,5375 – 4,5399 lei/euro si era aproape de maximul istoric inregistrat in aceeasi zi, de 4,5400 lei / euro.

Desi leul s-a apreciat comparativ cu inchiderea de vineri, cotatiile nu au revenit sub nivelul de mijlocul ultimei sedinte de saptamana trecuta, astfel ca ratele de referinta au consemnat noi maxime istorice. Dealerii sustin ca banca centrala isi face simtita prezenta in continuare, insa cu interventii mai discrete comparativ cu saptamana trecuta.

Precedentele maxime istorice au fost atinse vineri, cand cotatia leu/ euro a fost la 4,5142 unitati, iar rata oficiala pentru dolar la 3,6480 lei/dolar, cand jucatorii mizau pe deprecierea leului, in asteptarea votului din Parlament pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu.

Cursul de referinta leu/euro afisat luni este cu 1,33 bani peste precedentul record, iar paritatea leu/dolar este cu 3,68 bani mai mare decat in sedinta precedenta.

Deprecierea leului in raport cu euro a influentat si paritatea oficiala leu/franc elvetian, care a urcat cu 1,09 bani, de la 3,7582 lei/franc la 3,7691 lei/franc. Aceasta este cea mai mare cotatie din ultimele zece luni. O rata oficiala mai ridicata a fost inregistrata la 5 septembrie 2011, cand francul a fost la 3,8133 lei.

Cursurile de referinta leu/dolar si leu/franc sunt calculate de BNR in functie de paritatea leu/ euro si ratele de schimb euro/dolar si euro/franc.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)