Hotărârea pentru aprobarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori a fost publicată în Monitorul Oficial. Documentul așteptat de mulți debitori, după ce Guvernul a anunțat că persoanele fizice și companiile care au fost afectate de pandemia de coronavirus, vor avea posibilitatea de a solicita creditorilor amânarea ratelor pentru o perioadă de până la 9 luni, este disponibil la AICI.

”Prezentele norme se aplică tuturor facilităților acordate de creditorii definiți conform prevederilor art.1 lit. a) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 37/2020 privind acordarea unor facilități pentru creditele acordate de instituții de credit și instituții financiare nebancare anumitor categorii de debitori, denumită în continuare Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 37/2020, debitorilor definiți conform prevederilor art. 1 lit. b) din aceeași ordonanță de urgență pentru suspendarea obligațiilor de plată scadente, reprezentând rate de capital, dobânzi și comisioane”, a arată în documentul publicat în Monitorul oficial.

Condițiile de acordare a facilității de suspendare la plată a ratelor scadente aferente creditelor ipotecare sunt următoarele: împrumutul a fost acordat până la data intrării în vigoare a prevederilor OUG 37/2020, respectiv 30 martie 2020; data scadenței finale a obligațiilor de rambursare a ratelor, prevăzută în contractele de credit, este ulterioară datei de intrare în vigoare a OUG 37/2020, nu a fost declarată scadența anticipată a împrumutului până la data de 30 martie 2020; împrumutul nu înregistrează rate scadente restante, la data de 16 martie 2020 inclusiv, sau debitorul a efectuat plata obligațiilor restante până la data solicitării suspendării obligației de plată în condițiile prevăzute de ordonanță.

ȘTIRE ÎN CURS DE ACTUALIZARE!

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)