La prima vedere micile scapari financiare nu par sa ne afecteze prea mult, pe termen lung insa pot duce la adevarate gauri in buget. Exista cateva schimbari pe care le putem face pentru a transforma cheltuielile in economii. The Independent a intocmit o lista a acestor trucuri, si ne atrage atentia ca banca speculeaza greselile. Iar greseala insemna… bani.

Loializarea

Politicile bancare se bazeaza adesea pe apatia clientilor, carora le este mai usor sa ramana fideli aceleiasi institutii. Dar cautarile mai amanuntite pentru cea mai buna oferta de pe piata pot aduce uneori castiguri importante.

Neverificarea conturilor

Putini dintre noi isi verifica suficient de des situatia economica. O urmarire mai atenta a cheltuielilor pe care le facem ne-ar putea crea insa o mai buna imagine de ansamblu asupra conturilor personale.

“Ar trebui sa avem o idee clara despre ce ne intra si ne iese din cont in fiecare luna”, spune Kevin Mountford, directorul departamentului bancar de la portalul de business MoneySupermarket.

Renuntarea la cash

Oamenii renunta incet, incet la plata cash, mai ales ca folosirea cardului de credit devine tot mai usoara si mai la indemana. Pericolul din spatele acestui obicei este dificultatea de a urmari tranzactiile pe care le facem cu cardul, existand riscul sa realizam prea tarziu ca am cheltuit mai mult decat ne puteam permite.

Neprioritizarea datoriilor

Diferitele tipuri de credit costa diferit: imprumuturile de student si cele pentru casa sunt de obicei mai usor de rambursat decat cele personale si de pe cardurile de credit. Greseala pe care cei mai multi oameni o fac este ca aleg sa plateasca datoriile mai mici primele, in detrimentul celor mai importante.

Plati amanate

Emitatorii de carduri prefera clientii care returneaza lunar suma minima din banii datorati. In acest fel insa, datoria se va extinde pe o perioada mai mare, iar creditul facut va continua sa acumuleze dobanda.

Folosirea cardului nepotrivit

Cardurile de credit sunt o unealta folositoare, atata timp cat sunt folosite corect. Unele carduri percep o dobanda foarte mare la anumiti comercianti, in timp ce altele ofera anumite reduceri in unele magazine partenere. “Folosirea unui card care te recompenseaza atunci cand faci o plata este un mod simplu de a-ti mari veniturile”, spune Michael Ossei, consultant financiar la uSwitch.com.

Neverificarea raportului de credit

Verificarea periodica a extrasului de cont pentru greseli si inadvertente poate insemna o sansa in plus sa iti fie aprobat un imprumut la un moment dat. De asemenea, acesta iti poate spune daca cineva ti-a folosit contul sau a facut tranzactii in numele tau.

Nepregatirea pentru situatii de urgenta

Este extrem de important sa avem creat un fond de urgenta, pentru situatiile neprevazute, in care nu mai putem muncii o perioada sau cand avem de achitat o factura neasteptata. Expertii recomanda ca un astfel de fond sa acopere cheltuielile curente pe o perioada de sase luni. Daca exista o asigurare de accident sau boala, conteaza ca aceasta sa fie actualizata.

Absenta unui buget

Cunoasterea inseamna putere, asa ca proiectarea unui buget al veniturilor si cheltuielilor va scoate mai usor in evidenta zonele in care putem economisi. Putin timp si efort depuse in aceasta directie s-ar putea dovedi profitabile pe termen lung.

 

SURSA

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)