Educația financiară este astăzi o necesitate, nu doar pentru că luăm decizii financiare zilnic, ci și pentru că ele influențează mediul în care trăim. Un comportament financiar matur și responsabil va duce la construirea unei altfel de Românii: mai educată, mai responsabilă și, deci, mai prosperă.

Vineri, 06 mai 2016, a avut loc etapa naţională a concursului de educaţie financiară „Olimpiada micilor bancheri”, organizat de Asociaţia pentru Promovarea Performanţei în Educaţie, Revista Cutezătorii, Inspectoratul Școlar Județean Prahova şi Facultatea de Istorie a Universităţii din Bucureşti – împreună cu Banca Comercială Română, Alpha Bank, MasterCard şi Dedeman şi cu sprijinul Băncii Naţionale a României.

Iniţiativa vine ca urmare a implementării, în anul şcolar 2013 – 2014, de către Banca Naţională a României, în colaborare cu Ministerul Educaţiei, a proiectului de introducere la nivelul învăţământului primar a disciplinei opţionale “Educaţie financiară” (CDŞ) şi se adresează elevilor claselor a III-a şi a IV-a de la şcoli din 26 de județe şi municipiul Bucureşti. Concursul se află în Calendarul Activităților Extracurriculare Naționale al MENCS, la secțiunea 10, poziția 4.

La etapa locală au fost înscriși peste 4500 de copii – 75 de școli din 62 de localități- îndrumaţi de peste 100 de cadre didactice. Aceștia au desfăşurat în Săptămâna Global Money Week, atât proba scrisă, cât şi activităţi practice (afişe, fotografii, desene, machete, târguri etc). Dintre aceștia au fost selectaţi 121 de finalişti, care s-au întrecut vineri, 06 mai 2016, la Facultatea de Istorie a Universităţii Bucureşti, în cadrul etapei naţionalnaţionale a celei de a treia ediţii a Olimpiadei de educaţie financiară.

Festivitatea de premiere de vineri de la sediul central al Bancii Naţionale a Romăniei a fost despre copiii informați dar plini de emoții pentru că toți cei din sala era nerăbdători să-și afle rezultatele. Elevii veneau după o zi plină cu probă scrisă și apoi vizite la sediile sponsorilor: BCR, Alpha Bank, MasterCard și Muzeul Băncii Naționale a României.

Participanţii și-au evaluat cunoştinţele dobândite, au relaţionat unii cu alţii, și-au facut noi prieteni. Au discutat despre  diverse teme de educaţie financiară, au făcut schimb de informaţii și s-au imaginat în diferite ipostaze.

educatie-financiara-danescu

Așa a început festivitatea de premiere: glasuri de copii,  veselie, emoție și cântece populare

Doamna Ligia Goloșoiu, expert principal la Banca Nationala a Romaniei, initiatoarea proiectului, dar si autoarea programei scolare de educație financiară – învățământ primar și a auxiliarelor curriculare – a deschis festivitatea și le-a oferit celor mici și mari un moment artistic susținut de Mateea Bunduc și Elena Cucoş, clasa a 3-a la Scoala Gimnaziala Moțca, județul Iasi. Astfel am văzut că “micii bancheri” sunt talentați atât la muzică cât și la “financiară” (acesta era limbajul lor!).

Proiectele prezentate de ei au demonstrat creativitate și multe cunoștințe. Întrebări despre cum se calculează dobânda, despre cum se aplică comisioanele sau despre digital banking (banca non-stop!) au demonstrat că avem copii pregătiți din punct de vedere financiar pentru ziua de mâine.

populara

”Dincolo de meritul incontestabil de a forma o nouă generație de oameni educați financiar, proiectul a reușit să constituie și cea mai bună formă de răspândire a unor informații de bază despre bani, antreprenoriat și rolul băncilor în societate pe toate palierele, pornind de la elevi, dascăli, părinți și apropiați. În acest fel, putem spune că la aceste cursuri de educație financiară au participat nu numai copiii noștri, ci și adulții din viața lor. Succesul înregistrat de ediția din acest an a programului de educație financiară încununat și de faptul că este pentru prima dată când câștigătorul concursului reușește să obțină punctajul maxim contribuie la creșterea notorietății proiectului și, implicit, la o participare tot mai numeroasă la edițiile viitoare”, a precizat Ligia Goloșoiu, pentru publicația online www.BankingNews.ro.

În cadrul galei de premiere, Gabriela Dinu, în calitate de manager al publicației www.BankingNews.ro, a înmânat unul dintre premiile acordate unui elev care a câștigat o mențiune în cadrul Olimpiadei Micilor Bancheri.

gabi

MasterCard a oferit un premiu special pentru cel mai inovativ proiect, iar revista Cutezătorii a oferit trofeul concursului pentru cea mai creativă echipă.  Copiii prezenți în sală au primit diplome de participare. La Gala laureaților Ediției a III-a a Olimpiadei Micilor Bancheri s-au acordat 16 premii, respectiv 11 mențiuni, 3 premii III, II, I, premiul pentru inovare și Marele premiu.

educatie-financiara-vladimirescu

Marele premiu a fost câștigat de Raileanu Andrei, elev la scoala Gimnazială Emil Racoviță. Premiul pentru inovație a fost câștigat de școala C. N. Ferdinand din Bacău pentru proiectul “Băncile de lângă școala mea”.

Elevii au vizitat Banca Naţională a României, au vizionat filmuleţe despre istoria banilor şi s-au jucat devenind guvernatori BNR.

Cursul opțional de Educaţie Financiară pentru clasele a III-a şi a IV-a este cursul cu cel mai mare impact din tot sistemul de învăţământ, potrivit Ministerului Educaţiei. Disciplina Educație financiară, un curriculum realizat cu ajutorul Băncii Naționale a României de către Ligia Goloșoiu, a fost introdusă ca materie opțională în școli din septembrie 2013.

Potrivit Ligiei Goloșoiu, în cadrul celor trei ediții ale concursului au participat la orele de Educaţie Financiară peste 120.000 de elevi. “Impactul este favorabil. Adică am avut un trend crescând, pornind de la 15.000-16.000, la 46.000 şi am ajuns la 57.000 în al treilea an de aplicare”, subliniază Ligia Goloșoiu.

Iata cateva dintre proiectele participante, pline de creativitate dar si mult umor

proiect-edu

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)