Peste 2,000 de elevi au participat la cea de-a VIII-a ediție a Olimpiadei Micilor Bancheri, concurs organizat de Asociaţia pentru Promovarea Perfomanţei în Educaţie (APPE) începând cu anul 2014, care are ca scop evaluarea nivelului cunoștințelor copiilor la disciplina opțională de educație financiară. Ediția din acest an a fost realizată în colaborare cu Școala Gimnazială „Dan Barbilian” din Galați și Ministerul Educaţiei, cu sprijinul Mastercard, partener de tradiție al acestui proiect încă de la prima ediție, CEC Bank și al Inspectoratelor Școlare Județene implicate în concurs.

Olimpiada Micilor Bancheri a cuprins două etape, ambele desfășurate online: o fază locală, pe școală, constând într-o probă scrisă, și una națională, sub forma unei probe practice. Competiția a demarat la începutul lunii martie 2022, când elevi din 27 de județe ale țării și din municipiul București, de la clasa a III-a și a IV-a, au susținut prima probă scrisă de verificare a cunoștințelor de educație financiară. Primii trei elevi cu punctajul cel mai ridicat de la fiecare dintre școlile participante au fost selectați pentru a participa în etapa finală a concursului. Această etapă a reunit 210 elevi și a constat în realizarea unui proiect relevant pentru domeniul educației financiare.

La finalul competiției, au fost desemnați 10 olimpici la educație financiară, care au fost aplaudați și felicitați în cadrul unei festivități de premiere desfășurate online la începutul lunii iunie. În cadrul evenimentului, Mastercard a oferit premiul special „Inovaţie în educaţie financiară” pentru proiectul „Spiriduș călător în lumea finanțelor”, înscris de un elev din clasa a IV-a, din județul Buzău. Proiectul a fost dezvoltat sub forma unui joc video, prin intermediul căruia copiii pot învăța concepte asociate educației financiare.

„Competiția de anul acesta a fost extrem de strânsă, în special la clasa a III-a, și a indicat un nivel mare de interes și de pregătire. Ultima medie intrată în concurs, la ediția din acest an, a fost de 93.00 puncte la clasa a III-a și de 91.00 puncte la clasa a IV-a, ceea ce înseamnă un nivel de responsabilitate și precizie extraordinar din partea unor copii. Ne bucură mentinerea calității concursului și ne dorim ca acest proiect să fie îmbrățișat de cât mai multe cadre didactice, pentru că un elev informat este un viitor adult educat”, a declarat prof. dr. Ligia Goloșoiu, fondatorul Asociației pentru Promovarea Performanței în Educație.

„Educația financiară ne oferă informațiile și instrumentele pentru a lua decizii financiare inteligente pentru bunăstarea noastră. Consider că este absolut necesar ca noile generații să aibă cunoștințe financiare, dat fiind că acum scorăm foarte slab la acest capitol raportat la nivelul Uniunii Europene. Creșterea nivelului de educație și incluziune financiară este o misiune asumată atât de noi, de parteneri din industria financiar-bancară, de autorități, de instituțiile de învățământ, dar este și o responsabilitate individuală, care începe de la vârste mici. Iar Olimpiada Micilor Bancheri este o inițiativă care formează copiii în acest spirit și îi pregătește să devină adulții responsabili financiar de mâine”, a declarat Cosmin Vladimirescu, Country Manager Mastercard România și Croația.

„Educația financiară este una dintre principalele pârghii pe care o putem folosi pentru a crește gradul de incluziune financiară. În România, doar 6 din 10 români folosesc un cont bancar, față de aproape 100% în UE. Și facem educație financiară zi de zi, prin consilierea pe care o oferim în cele peste 1,000 de unități, prin faptul că angajații noștri le explică oamenilor cum se folosesc conturile, cardurile, internet și mobile banking-ul ca să le facă viața mai ușoară”, a declarat Bogdan Neacșu, director general CEC Bank.

„Această ediție a Olimpiadei Micilor Bancheri a dovedit încă o dată că este parte importantă din educația financiară. Nenumăratele produse și activități, calitatea lor și modalitatea de abordare la clasă a celor învățate ne ajută să găsim resurse pentru a continua acest proiect în care partenerii noștri sunt de un real sprijin”, a declarat prof. Violeta Măzăroaie, de la Școala Gimnazială Dan Barbilian din Galați.

Olimpiada Micilor Bancheri face parte din implementarea proiectului de introducere la nivelul învăţământului primar a disciplinei opţionale „Educaţie financiară”, în anul şcolar 2013 – 2014, de către Banca Naţională a României, în colaborare cu Ministerul Educaţiei. Un alt demers important a fost promulgarea unui proiect de lege, la finalul anului 2021, pentru introducerea cursurilor de educaţie financiară şi de educaţie juridică în programa şcolară începând cu anul şcolar viitor.

Totodată, la începutul acestui an, data de 11 aprilie a fost desemnată Ziua Educației financiare, inițiativă ce urmărește creșterea gradului de conștientizare asupra acestui subiect și a unor instrumentele și produse financiare de bază, precum internet banking, împrumuturi, plan de economisire sau de investiții, care să le permită românilor accesul la un grad mai mare de bunăstare.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)