Reglementarea europeană pune accent pe cultura riscului, iar ultima criză financiară a condus la ideea că „banking is about trust”. Pentru a reclădi încrederea trebuie să umblăm la fundament, a spus astăzi Sergiu Oprescu, președinte al Consiliului Director al Alpha Bank și președinte executiv al Alpha Bank, în cadrul evenimentului Summer Banking Academy, organizat de Institutul Bancar Român.

Acesta a vorbit despre suprareglementarea din sistemului bancar, la nivel european, și despre ce presupune conformarea la noile tendințe.

„Suprareglementarea trebuie pusă în corelație cu modelul de business – cele două elemente trebuie puse de acord. Rezolvarea acestei ecuații, pentru a găsi punctul optim, nu este ceva simplu. Începe să se nască un nou limbaj, bazat pe modele matematice complexe, pe care trebuie să le avem în vedere și să le analizăm pentru a ne da răspunsul la testele pe care le vom face pentru acțiunile viitoare”, a mai spus Oprescu.

„Nu știm ce elemente de risc ne vor lovi în criza următoare, dar știm că de îndată ce va apărea acest nou element, vom avea reglementatorii care vor putea să emită noi norme care să ajute”, a completat acesta.

În opinia sa, băncile au ajuns în prezent la „un nivel robust de a înțelege partea de risc”, dar este nevoile ca noile norme să devină parte a culturii organizaționale.

„Conformitatea este intenția de a îndeplini acțiunile conform legii. Etica bancară este în spiritul legii. Ce ce trebuie să încercăm este să trecem de la a te conforma cu litera la a te conforma cu spiritul legii”, a mai spus Oprescu.

Un risc ce planează asupra sistemului bancar în prezent ar putea fi excesul de tehnologizare, este de părere Bogdan Pleșuvescu, Executive Director Chief Legal Officer în cadrul Băncii Transilvania. „Tendința acționarilor este de a investi în tehnologie pentru a optimiza costurile. Această înlocuire poate duce la disfuncționalități de care sunt afectați oamenii, clienții. Tehnologia nu trebui văzută ca o înlocuire a ceea ce fac oamenii ci doar ca un utilitar care să ajute angajații”, a spus Pleșuvescu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)