Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat o decizie istorica in aceasta saptamana: un client cu credit la OTP Bank a obtinut definitiv si irevocabil injumatatirea dobanzii. Decizia este cu atat mai importanta cu cat vorbim despre un credit ipotecar cu valoare mare si luat pe o perioada lunga de timp. Potrivit avocatului sau este prima decizie de acest fel data in favoarea unui client.

In 2008 clientul OTP Bank a luat un credit ipotecar in valoare de 100.000 de franci elvetieni pe o perioada de 30 de ani, cu o dobanda variabila de 5,7% In contractul initial era prevazut ca dobanda este variabila in conformitate cu “politica bancii” si ca ea poate fi modificata “unilateral de banca, fara a exista consimtamantul clientului”. Omul a observat ca banca ii majora dobanda desi pe pietele internationale dobanzile la franci elvetieni erau in scadere, ba chiar se apropiau de zero. Asa ca a decis sa se duca in instanta. Dupa 5 ani de procese, miercuri, Curtea Suprema a dat hotararea definitiva si irevocabila

Omul nostru a obtinut in instanta modificarea metodei de calcul a dobanzii. Ea va fi trecuta transparent in contract sub forma “marja de 3%” plus indiciel LIBOR , care in prezent este de 0,24%.

Pentru un credit similar luat astazi diferenta dintre o rata cu dobanda de 6,99% si una cu dobanda de 3,24% este de 230 de franci pe luna. In cazul clientului in cauza , economia ar putea fi si mai mare.
Precizarea OTP Bank

Potrivit bancii “cazul de fata nu este o practica generala si nici o concluzie”. “Pentru un grup numeros de clienti, OTP Bank a initiat si a gasit solutii agreate si semnate de acestia” au declarat reprezentantii bancii.

Potrivit bancii “cazurile nesolutionate ce ajung in instanta nu reprezinta o practica des intalnita, numarul clientilor care au gasit rezolvare in urma discutiilor purtate cu reprezentantii bancii fiind considerabil mai mare”.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)