Curtea de Apel Bucureşti a dat sentinţa definitivă în litigiu dintre Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor și OTP Bank. Efectele vizează toate contractele băncii (ERGA OMNES) încheiate înainte de criză. Pe fond, Tribunalul București a eliminat clauza care permitea băncii să modifice dobânda după o politica proprie impusă clienţilor. Acesta este primul proces al ANPC care primeşte o decizie definitivă. Banca este obligată să recalculze dobanda aplicata clienţilor.  Clienţii pot cere in instanţă recuperarea sumelor datorate de bancă.

OTP Bank este prima bancă ce pierde un litigiu cu efecte Erga Omnes – asupra tuturor contractelor de credit!

Instanța a decis, la sfârșitul lunii iulie 2015, că banca deţine clauze abuzive în contractele de credit încheiate cu clienții în perioada 2007-2008 și a dispus eliminarea acestora. Banca a atacat cu apel sentința inițială.

Acum instanţa a decis în favoarea ANPC, iar banca va fi obligată să modifice toate contractele de credit ipotecar și de credit de consum cu ipotecă care conțin clauza declarată abuzivă. Mai exact, clauza prin care banca își arogă dreptul de a modifica dobânda după politica proprie.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)