Conform raportului publicat in Budapesta, OTP Bank Romania a inregistrat un profit ajustat dupa impozitare de 11 milioane lei (2, 47 mil euro), in timp ce profitul operational a crescut cu 33% fata de anul precedent, ajungand la valoarea de 141,2 milioane RON.

OTP Bank Romania incheiat anul 2014 cu active totale in valoare de 6.783 milioane lei

Calitatea portofoliului a continuat procesul de stabilizare, procentul creditelor neperformante mentinandu-se la acelasi nivel.

Volumul creditelor pentru corporatii a crescut cu 10% de la un an la altul si cu 3% de la un trimestru la altul.

Volumul total al depozitelor a crescut cu 5%, in timp ce volumul depozitelor atrase de la clientii retail (persoane fizice si IMM) s-a majorat cu 19% fata de anul anterior. In acelasi timp, depozitele pentru persoane fizice si IMM-uri au continuat sa creasca cu 6%, de la un trimestru la altul.

Profitul operational al bancii a urcat cu 37% anul trecut comparativ cu 2013, de la 7,1 miliarde de forinti (23,9 milioane euro) la 9,8 miliarde de forinti (31,7 milioane euro), pe fondul imbunatatirii veniturilor nete obtinute din dobanzi, datorita cresterii ponderii creditelor de consum la nivelul portofoliului bancii.

Veniturile nete din dobanzi au urcat cu 36% anul trecut, la 19,4 miliarde de forinti (62,8 milioane euro), in timp ce veniturile din taxe si comisioane au avansat cu 7%, la 2,4 miliarde de forinti (7,7 milioane euro). In schimb, veniturile nete din alte surse au coborat cu 59%, la 1,6 miliarde de forinti (5,1 milioane euro).

Rata de capitalizare a bancii s-a mentinut la 12,7%, la finalul lunii decembrie 2014.

OTP Bank Romania a semnat, pe 30 iulie 2014, la Bucuresti, contractul de achizitie in procent de 100% a actiunilor subsidiarei din Romania a Banco Comercial Português, Millennium Bank Romania. Valoarea tranzactiei este de 39 milioane de EUR. Tranzactia a fost incheiata in ianuarie 2015, prin urmare, rezultatele financiare ale OTP Bank Romania la finalul anului 2014 nu includ volumele si performanta Millennium Bank Romania.

Profitul net consolidat al OTP Group insumeaza 137,4 miliarde HUF in 2014 (aprox. 456 milioane euro), in contextul scaderii costurilor asociate riscului și a diminuarii profitului operational.

La nivelul grupului, cele mai bune rezultate au fost inregistrate de subsidiarele din Bulgaria, Romania, Serbia, Croatia, Slovacia si Muntenegru.

 

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)