Cel mai mare grup bancar din Ungaria, OTP Bank, este interesat de oportunitatile de achizitii si este decis sa se extinda in statele unde exista subsidiare ale bancilor elene, cum ar fi Bulgaria, România si Serbia, dar nu in Grecia, a anuntat vineri adjunctul sefului OTP, Laszlo Bencsik, transmit MTI si portalul portfolio.hu.

Conform rezultatelor financiare publicate vineri, profitul consolidat dupa taxe al OTP s-a situat la 38,2 miliarde de forinti in trimestrul doi din 2015, depasind estimarile analistilor, de 32,3 miliarde de forinti.

In perioada aprilie — iunie 2015, OTP a inregistrat pierderi de 153,1 miliarde de forinti in urma impactului legislatiei adoptate de Guvern. Bancile prezente in Ungaria au inregistrat pierderi substantiale de pe urma schemei de protejare a persoanelor care au luat credite in valuta, schema implementata de Guvernul ungar in 2011, care a permis convertirea imprumuturilor in valuta in credite in moneda locala la un curs de schimb preferential.

Veniturile nete din dobânzi au scazut cu 12% in trimestrul doi din 2015, la 140 miliarde de forinti, in timp ce cheltuielile operationale au inregistrat un declin de 5%, la 96,8 miliarde de forinti.

Toate subsidiarele OTP au fost profitabile in perioada aprilie — iunie 2015, cu exceptia celei din Rusia, care a inregistrat pierderi de 4,2 miliarde de forinti, aproape dublu fata de trimestrul doi din 2014.

Rata creditelor neperformante s-a atenuat la 18,4% la 30 iunie 2015, fata de 19,3% la sfârsitul lunii martie.

In iunie, OTP Bank a anuntat semnarea unui acord privind achizitionarea Findomestic Banka of Serbia, pretul tranzactiei nefiind dat publicitatii.

Grupul maghiar a anuntat ca subsidiara sa, OTP banka Srbija, a semnat un acord cu banca italiana Findomestic Banca S.p.A privind achizitionarea a 100% din actiunile Findomestic Banka of Serbia. Acesta se afla pe locul 21 in topul principalelor banci din Serbia, cu o cota de piata de 0,5%, in timp ce cota de piata a OTP banka Srbija este de 1,9%.

Findomestic Banka are 26 de sucursale, din care sapte in Belgrad, iar numarul clientilor se ridica la 90.000.

OTP Bank Group ofera servicii financiare universale in Ungaria, România, Muntenegru, Croatia, Bulgaria, Rusia, Ucraina, Slovacia si Serbia, pentru mai mult de 13 milioane de clienti, prin intermediul unei retele teritoriale de peste 1.500 de unitati, ATM-uri si canale electronice. OTP Bank România a inregistrat in 2014 un profit ajustat dupa impozitare de 11 milioane de lei, la venituri nete de 279,2 milioane de lei.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)