Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, a declarat, marţi, după întâlnirea cu Coaliţia Română pentru Dezvoltare, că OUG 114 din domeniul fiscal ar putea fi modificată, însă nu va fi abrogată sub nicio formă. Tăriceanu a mai spus că taxa pe activele bancare se poate micşora.

„Ordonanţa este în dezbatere. Astăzi, a fost la Senat, la Comisia de buget-finanţe şi la Comisia economică. O să aştept concluziile colegilor mei senatori de la cele două comisii să vedem dacă au fost depuse amendamente, ce amendamente au fost depuse, pentru a face anumite ajustări, reglajul fin, dar ceea ce vă pot spune este că Ordonanţa nu va fi abrogată cumva, sub nicio formă, pentru că am văzut în tot felul de comentarii şi sugestii că Ordonanţa ar putea fi abrogată, nu, nu va fi abrogată, anumite modificări se pot face”, a declarat preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, la Parlament.

Tăriceanu a declarat că nu se ia în calcul eliminarea taxei pe activele financiare introdusă de OUG 114, însă poate fi diminuată

UPDATE

Eugen Teodorovici afirmă că din discuţiile pe care le va avea cu reprezentanţii Asociaţiei Române a Băncilor pe marginea OUG 114 va rezulta un pachet de reglementări.

“Tot ce pot să vă spun este că ce va ieşi din discuţia cu Asociaţia Română a Băncilor va trebui să fie un pachet. Nu discutăm separat de rupere: taxă faţă de ROBOR legat partea de active financiare. Discutăm la pachet şi de modul de calcul al unui alt nivel de referinţă, rupere sau nu, ce rămâne masa impozabilă, ce acte se modifică, 114, 50 sau 52. Deci va fi totul agreat la pachet şi la pachet mergem cu ele. Nu facem greşeala să mergem separat”, a mai spus Teodorovici.

Guvernul deja discută modificări la OUG 114. Statul ar putea renunţa la taxarea unor active financiare ale băncilor, precum titluri de stat sau finanţările pentru economie, a anunţat, miercuri, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, care a subliniat, totodată, că îşi doreşte mult ca băncile să fie parteneri reali în economie şi să-şi ţină profiturile în România.

Dezbaterea asupra OUG 114 a fost amânată

Comisia pentru buget-finanţe a Senatului a amânat, marţi, dezbaterea OUG 114 în domeniul fiscal, la solicitarea ministrului Finanţelor Eugen Teodorovici, care a motivat că au fost depuse mai multe amendamente la proiect.

„Ce am primit până astăzi ca amendamente se află în analiza noastră la Ministerul de Finanţe şi la celelalte ministere. Am înţeles că s-au primit şi astăzi alte amendamente, şi acum două minute, înseamnă interesul este unul foarte mare. Propunerea noastră este următoarea, având în vedere că sunt foarte multe astfel de amendamente şi pentru a face o analiză aprofundată, este să scoatem de pe ordinea de zi acest punct, OUG 114, pentru a avea timpul necesar la nivel de Guvern. Şi doamna prim-ministru a anunţat şi ieri, va fi o discuţie pe fiecare sector în parte, atât pe cel bancar, cât şi cel de energie, comunicaţii, discuţie cu toţi actorii implicaţi unde vom discuta şi aceste propuneri de amendamente”, a declarat Eugen Teodorovici, în şedinţa Comisiei.

Senatorul PNL Florin Cîţu a spus, în Comisie, că amânarea dezbaterii duce la adoptarea tacită fără un studiu de impact. Termenul de adoptare tacită se împlineşte pe 1 martie.

În replică, Teodorovici a spus că adoptarea tacită nu va întârzia procesul adoptării.
Dezbaterea şi adoptarea raportului asupra proiectului pentru aprobarea OUG 114 a fost amânată de Comisia de buget pentru a doua săptămână consecutiv. Comisia economică a Senatului a avizat favorabil, marţea trecută, OUG 114.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)