Iesirile de fonduri din bancile elene s-au intensificat inainte de alegerile parlamentare care vor avea loc la sfarsitul acestei saptamani, din cauza temerilor ca Grecia se apropie de abandonarea euro, au declarat doi bancheri citati de Bloomberg. Retragerile zilnice de fonduri s-au apropiat in aceasta luna de 500 de milioane de euro, a spus unul dintre bancheri. Un al doilea bancher a declarat ca retragerile ar fi depasit marti 700 de milioane de euro. Un oficial al Bancii Greciei a refuzat sa comenteze.

Bancile elene se afla sub presiune dupa ce persoane fizice si companii au efectuat retrageri de circa 72 de miliarde de euro de la declansarea crizei datoriilor suverane, in octombrie 2009.

Institutiile financiare elene au acces la finantare din partea Bancii Centrale Europene, dar situatia se va schimba daca Grecia va iesi din zona euro.

Deponentii incearca sa isi protejeze banii din cauza temerilor ca Grecia ar putea adopta o noua moneda, care s-ar devaloriza imediat.

Iesirile de fonduri din bancile elene s-au accelerat dupa alegerile parlamentare de pe 6 mai, cand partidele care se opun programului de salvare convenit cu UE si FMI au castigat cele mai multe voturi, provocand incertitudine legata de viitorul Greciei in uniunea monetara. Partidele nu au reusit sa formeze un guvern, astfel ca pe 17 iunie vor avea loc noi alegeri.

La un ritm de 500 de milioane de euro pe zi, retragerile de fonduri vor depasi probabil recordurile lunare anterioare de la declansarea crizei si nu vor fi probabil sustenabile, daca vor continua timp de mai multe luni, a spus una dintre surse.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)