Anul 2020 și incertitudinea adusă de pandemie au generat o presiune suplimentară asupra antreprenorilor, adăugând la provocările cu care aceștia se confruntau deja și determinând direcționarea atenției către siguranța și securitatea angajaților, concomitent cu o prudentă gestionare a afacerii pentru menținerea acesteia, în primul rând, și atingerea obiectivelor în noul context. În paralel au existat și există oportunități de creștere pentru segmente importante, cum ar fi agricultura, arie prioritară pentru Patria Bank, unde finanțarea bancară și cu sprijin guvernamental oferă premisele unei creșteri sustenabile, se arată într-un comunicat de presă remis de instituția de credit.

Fiind aproape de cele peste 15.000 de companii din portofoliu, încă din martie 2020, Patria Bank a găsit și propus soluții antreprenorilor aflați în dificultate și a fost printre primele bănci care au intrat în programul guvernamental IMM Invest, susținându-l și promovându-l activ, din dorința de a asigura firmelor continuarea activității și finanțarea planurilor de investiții și a necesarului de capital de lucru. Cu un plafon inițial de 135 de milioane de lei utilizat aproape în totalitate, recent Patria Bank a obținut o sumă suplimentară de 145 de milioane de lei, respectiv dublarea plafonului, la un total de 280 de milioane de lei.

Cererea pentru programul IMM Invest în Patria Bank a fost mare înca de la lansare, fiind înregistrate peste 1.000 de solicitări în platformă, atât din partea clienților existenți, cât și a celor noi. Valoarea medie a unui credit acordat prin IMM Invest este de 1 milion de lei, cea mai mare parte din sumele acordate prin program (80%) fiind pentru capital de lucru. Din contractele semnate, peste 70% din sume au fost utilizate, programul dovedindu-și utilitatea, respectiv furnizarea de lichiditate companiilor.

“Ne-am bucurat să primim un număr mare de cereri de la clienți noi (circa 40% din solicitări), semn al bunei reputații pe care o avem în rândul comunității de antreprenori mici și mijlocii, promptitudinea și deschiderea spre a găsi soluții fiind cel mai des menționate de clienții noștri. Intern ne-am organizat cu o echipă dedicată pentru a răspunde cât mai rapid solicitărilor și a asigura un flux cât mai simplu și optim pentru client. Credem în acest program și ne bucurăm că suntem un jucător activ în cadrul lui, sprijinind astfel sute de antreprenori să ducă mai departe afacerea lor.” a menționat Ionuț Coșman, Director Direcția IMM & Corporate, Patria Bank.

Patria Bank este partener tradițional al FGCIMM, buna colaboare cu Fondul continuând și în cadrul programului IMM Invest. Creditele Patria Bank IMM Invest pot fi în continuare solicitate și on-line, reprezentații Patria Bank oferind asistență și detalii specifice fiecărei afaceri, ușurând astfel procesul de aplicare pe plaforma publică: https://www.patriabank.ro/imm/banca-partenera-imm-invest-romania.

Prin accesarea unui credit prin IMM Invest, statul garantează până la 90% din valoarea creditului, valoarea maximă a unui credit fiind de 5 milioane lei pentru capital de lucru și 10 milioane lei pentru investiții. Din ajutorul de stat se acoperă plata dobânzii datorate de beneficiarii Programului pe o perioadă de 8 luni de la data primei utilizări a creditului, precum şi valoarea integrală a comisionului de administrare şi a comisionului de risc datorat pe întreaga durată de derulare a creditului garantat în cadrul Programului.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)