PObligațiunile Patria Bank, emise în urma unui plasament privat intermediat de Tradeville în perioada 16-17 septembrie a.c., care a atras subscrieri totale de 8,49 milioane de euro, sunt listate, de astăzi, pe piață reglementată a Bursei de Valori București (BVB).

Listarea survine la două luni după plasamentul privat încheiat anticipat în doar două zile ca urmare a supra-subscrierii cu 69,8% a sumei-țintă stabilită de către emitent, acesta reprezentând cel mai mare plasament privat și primul în valută intermediat de Tradeville, lider de piață în tranzacționarea online la bursă din România.

Emisiunea cuprinde 10.000 de obligatiuni, cu o valoare nominala de 500 de euro, ceea ce inseamna o valoare totala de 5 milioane de euro.

Numărul total de obligațiuni emise de Patria Bank este de 10.000, acestea fiind obligațiuni subordonate, negarantate și neconvertibile cu scadența în luna septembrie 2027 și o valoare nominală de 500 euro/obligațiune. Dobânda obligațiunilor este de 6,50%/an, plătibilă semestrial.

Subscrierea minimă în plasamentul privat de emitere a obligațiunilor a fost de 25.000 de euro. Începând de astăzi, obligațiunile Patria Bank pot fi cumpărate la bursă de către orice persoană fizică sau juridică, simbolul de tranzacționare al acestora fiind PBK27E.

„Ne bucură să vedem emisiunea de obligațiuni subordonate Patria Bank listată la BVB atât pentru că este vorba de o companie deja listată care continuă să utilizeze mecanismele de finanțare ale pieței de capital, cât și pentru că fiecare rundă de finanțare realizată pe bursă este o dovadă în plus că piața de capital este o platformă de finanțare utilă pentru orice companie, indiferent de mărimea sa. Putem spune că anul 2019 a stat sub semnul obligațiunilor, uitându-ne la cele 12 emisiuni de obligațiuni emise de companii pentru a atrage finanțare de la investitorii din piața de capital, precum și uitându-ne la sumele atrase, care au variat între 200.000 de euro și 500 milioane de euro”, a declarat Adrian Tănase, Director General, Bursa de Valori București.

„Încheiem anul 2019 cu realizarea unor pași deosebit de importanți pentru evoluția băncii: obținerea unui rezultat pozitiv în primele 9 luni de activitate și emisiunea și listarea la Bursă a obligațiunilor subordonate. Acestea sunt rezultate care ne confirmă încrederea în strategia noastră de dezvoltare, ce include utilizarea mecanismelor de finanțare prin piața de capital și în viitor.”, a declarat Daniela Iliescu, Director General, Patria Bank.

„Suntem încrezători în potențialul de creștere a pieței obligațiunilor din România, care a primit încă o confirmare prin plasamentul privat al Patria Bank, încheiat cu o subscriere de 170% în numai două zile. Suntem convinși că investitorii au la dispoziție o oportunitate de plasare a economiilor la o dobândă atractivă si speram sa atragem oameni noi in piata cu astfel de instrumente. De altfel, bursa a devenit o alternativă de finanțare tot mai atractivă pentru companii și ne așteptăm la cât mai multi emitenti interesati să facă acest pas.”, este de părere Mihaela Bȋciu, Director General, Tradeville.

Interesul crescut al investitorilor manifestat pentru emisiunea din luna septembrie, confirmă tendința de creștere a Patria Bank, rezultatele pozitive înregistrate în primele 9 luni de activitate din acest an fiind în aceeași linie: rezultat operațional pozitiv de 18,8 milioane lei și profit net de 5,8 milioane lei. Acțiunile bancii sunt tranzacționate, la rândul lor, la Bursa de Valori București, cu simbolul PBK.

Tradeville a împlinit 25 de activitate ca broker pe piața de capital, în 2019, fiind lider de piață în rândul brokerilor de retail. În ultimul an și jumătate, a intermediat 7 plasamente private de obligațiuni corporative si actiuni, pentru companii din diferite industrii: Norofert (îngrășăminte organice) Raiko Transilvania (sisteme pluviale), Bittnet (servicii IT), MW Green Power (producător de electricitate din surse regenerabile), Ascendia (e-learning), respectiv Patria Bank.

Patria Bank a trecut pe profit

Patria Bank a anunțat că în primele 9 luni din 2019 a generat un rezultat operational pozitiv de 18,8 mil lei si profit net de 5,8 mil lei, intr-o dinamica pozitiva fata de perioada similara din 2018 (cand a inregistrat o pierdere de 3,5 mil lei si o pierdere nete de 19,8 mil lei).

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)