Persoanele care nu detin un loc de munca stabil nu beneficiaza de servicii bancare, motiv pentru care folosesc internetul doar pentru a utiliza retelele sociale, nu si pentru plati online sau internet banking, reiese dintr-un studiu comandat de MasterCard. Varsta medie a persoanelor care nu au acces la servicii bancare formale este de 40 de ani. Majoritatea dintre acesti respondenti sunt femei (55%), iar 51% sunt casatoriti. Cei mai multi din grup (40%) nu au primit nicio forma de plata –  salariu sau alt gen de remuneratie in ultimele trei luni, iar 35% dintre ei au primit o forma de salarizare in aceasta perioada. 81% dintre persoanele din grup au trait in tara de origine toata viata.

Si cei bancarizati necorespunzator (care nu beneficiaza de servicii financiare decat intr-o masura limitata) au varsta medie de 40 de ani, iar 55% sunt femei. Numarul persoanelor casatorite este insa mai mic:  37%. Cei mai multi (36%) au beneficiat de ajutor social in ultimele 3 luni, in timp ce o treime (33%) a primit un salariu. 83% dintre acestia au trait in tara de origine toata viata.

Ambele grupuri au aceeasi motivatie principala pentru care nu detin un cont bancar – un sfert dintre ei spun ca nu au suficienti bani. Alte motive sunt acelea ca „nu doresc sau nu au nevoie” de un cont bancar, ca nu li se permite sa detina un cont bancar sau ca nu le plac bancile/ nu au incredere in ele.

In loc sa beneficieze de optiunile unui cont bancar, cum ar fi direct debit, internet banking sau posibilitatea de a cumpara produse la preturi reduse, online, aceasta categorie foloseste numerarul pentru a plati chiria (98%) sau utilitatile (95%) si pastreaza banii acasa.

Astfel, aceasta atitudine le limiteaza capacitatea de a beneficia de internet, in general. Multi prefera interactiunile in viata reala, iar utilizarea tehnologiei este limitata la retele de social media, mai degraba decat sa beneficieze de confortul si economiile asociate cu shopping-ul online si serviciile bancare.

In timp ce doua treimi detin un telefon mobil standard (66%), acelasi numar de persoane nu a auzit de mobile banking, ca alternativa a unui cont bancar complet. Accesul la PC-uri si laptop-uri este limitat pentru aproximativ un sfert dintre cei care nu beneficiaza de servicii financiare in Europa.

Explorand posibilitatea ca un cont bancar preplatit sa fie de interes pentru populatia nebancarizata, cercetarea a aratat ca 54% considera cardurile preplatite interesante si ar vrea sa afle mai multe informatii despre ele, in timp ce 39% au spus ca acestea li se par potrivite pentru nevoile lor financiare.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)