Mihaela Bitu, CEO ING Bank Romania

Ne pregătim pentru un 2023 dificil, majoritatea prognozelor ne avertizează că zona euro va intra în recesiune. România a avut o evoluție bună în acest an, creșterea economică atingând 4,4% din PIB, o valoare superioară multor țări din regiune. Potrivit estimărilor,însă, aceasta se va înjumătăți în 2023. Pe de altă parte, însă, avem parte și de vești bune: se prognozează că nivelul inflației, extrem de ridicat la acest final de an, va scădea treptat în 2023.

Oficialul ING consideră că piața bancară se va confrunta cu o creștere a creditelor neperformante în rândul companiilor

În ceea ce privește creditarea, ne așteptăm să ne confruntăm cu o serie de provocări cauzate de suprapunerea cererii în scădere și a dobânzilor mai mari din piață în acest moment. Intuim că populația va avea o atitudine mai rezervată în fața deciziei de a accesa un credit și estimăm că vom avea în continuare mai multe solicitări de credite cu dobândă fixă, care oferă mai multă predictibilitate pe termen lung pentru clienții noștri.

Dacă vorbim de creditarea companiilor, o creștere a creditelor neperformante mai ales pe segmentul întreprinderilor mici și mijlocii, care sunt cele mai vulnerabile, este de așteptat, însă sperăm că nu la un nivel îngrijorător. Odată cu scăderea inflației anul viitor, și dobânzile se vor înscrie pe un trend ușor descrescător, iar acest lucru va ajuta la re-echilibrarea cererii și ofertei în zona creditării.

Mihaeala Bitu:  Oamenii sunt prudenți și caută soluții cât mai facile de a economisi

In ceea ce priveste economisirea, observăm o tendință de stabilizare a dobânzilor, însă există în continuare incertitudini legate de comportamentul populației în contextul geo-politic actual. Oamenii sunt prudenți și caută soluții cât mai facile de a economisi, dar și depozitele cu randament optim. Aici intervine rolul nostru și, așa cum am văzut cu toții încă din perioada pandemiei, a trecut vremea în care băncile erau văzute ca parte din problemă, astăzi putem fi cu siguranță o componentă importantă a soluției.

Este important să dăm dovadă de responsabilitate și să găsim permanent variante constructive pentru clienții noștri, astfel încât, oricât de incert ar fi contextul, să-i putem sprijini în atingerea obiectivelor lor.

Opinie semnată de Mihaela Bitu, CEO ING România, pentru BankingNews.ro

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)