Petrolul s-a tranzacționat la peste 70 de dolari pe baril, iar piețele bursiere au scăzut luni, în timp ce războiul declarațiilor dintre Iran și SUA a devenit tot mai ostil, amenințând destabilizarea celei mai importante regiuni producătoare de petrol din lume.

Departamentul de stat american a avertizat duminică că Iranul poate viza instalațiile petroliere din Arabia Saudită, ca represalii pentru asasinarea celui mai puternic comandant militar de către SUA.

Barilul de petrol din Marea Nordului cu furnizarea în martie a atins nivelul de 70,73 dolari, la ora 3:40 GMT, pe piaţa futures de la Londra ICE, însă, ulterior, ascensiunea s-a mai moderat, ajungând la 70,16 dolari la 8:58 GMT, cu 2,27% mai mult faţă de închiderea sesiunii anterioare.

Preţul petrolului nu mai depăşise pragul de 70 de dolari din 16 de septembrie, când a ajuns la 71,95 dolari, însă a încheiat acea sesiune de tranzacţionare sub acest nivel.

Bursele sunt pe rosu

Bursele europene trec prin “lunea roșie”, după escaladarea tensiunilor dintre SUA şi Iran. Indicele FTSE 100 al bursei din Londra a scăzut cu minus 1,09%, în timp ce DAX al bursei din Frankfurt a înregistrat un declin de 1,81%. Bursa din Paris a scăzut cu 1,25%, în timp ce în Italia bursa a scăzut cu 1,61%.

Aurul, la maximul ultimilor 7 ani

Și cotaţia aurului a urcat luni la cel mai ridicat nivel din ultimii şapte ani, iar uncia de paladiu a atins un nivel record de peste 2.000 de dolari, pe măsură ce investitorii s-au îndreptat spre protecţia oferită de metalul galben, pe fondul escaladării tensiunilor dintre SUA şi Iran, potrivit Agerpres.

Pe piaţa spot, preţul aurului a urcat până la 1.579,72 dolari uncia, cel mai ridicat nivel de după luna aprilie 2013. Preţul paladiului a atins recordul de 2.020,18 dolari uncia, iar cotaţiile la argint şi platină au crescut şi ele.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)