Sistemul bancar din Romania are nevoie de schimbarea strategiei in anul 2016, a declarat marti, la o intalnire cu presa, Oana Petrescu, partener coordonator al Diviziei de consultanta a companiei Deloitte Romania. Fostul bancher, care ocupa acum si functie de Presedinte Executiv al Consiliului Patronatelor Bancare din Romania, sustine ca prin punerea portofoliilor impreuna, prin activitati de fuziuni si achizitii, vom avea o piata sanatoasa.

Mai mult de jumatate din bancile din Romania nu au scala suficienta, dar cat de rapid o sa se intample acest proces (de fuziuni si achizitii – n.r.) depinde mult de factori din afara Romaniei – de decizii in Grecia, de evolutia economiei in Europa, de confortul pe care il au bancile-mama ca sa isi asume diverse decizii si investitii, a afirmat Oana Petrescu. 

“Strategic, toate bancile stiu ce sa faca cu portofoliile lor, asteapta momentul oportun”, a apreciat reprezentanta Deloitte Romania.

Potrivit lui Ahmed Hassan, country managing partner Deloitte Romania, pe piata bancara din Romania este loc pentru 5-6 banci mari, 5-6 banci medii si alte cateva banci de nisa, cum ar fi banci specializate pe finantarea agriculturii sau IMM-urilor.

In opinia sa, in urmatorul an vor avea loc “miscari” si tranzactii pe piata bancara din Romania.

Ahmed Hassan a declarat ca bancile care ar putea disparea de pe piata autohtona nu sunt neaparat cele mici, pentru ca pot exista pe piata banci de nisa foarte profitabile.

Un alt aspect hotarator este si decizia actionarilor bancilor-mama, care nu are neaparat legatura cu performanta financiara a subsidiarei locale, Hassan mentionand exemplul bancii RBS Romania, care era o banca profitabila in Romania, dar pentru care s-a luat decizia la nivel de grup sa se renunte la anumite piete, printre care si Romania.

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)