Piata de leasing operational a crescut in 2011 cu 17% fata de perioada similara a anului anterior, atingand 37.397 de unitati, fata de 31.923 inregistrate la sfarsitul lui 2010.  Conform datelor centralizate de ASLO, in topul primelor 5 companii membre, in functie de numarul de autovehicule administrate, intra: ALD Automotive, cu 18% cota de piata si o flota de 6.705 unitati, LeasePlan Romania, cu 17% cota de piata si o flota de 6.267 de unitati, Porsche Mobility, cu 16% cota de piata si 5.888 autovehicule, Arval Service Lease România, cu 12% cota de piata si 4.362 de unitati si FMS, cu 2.412 autovehicule si o cota de piata de 6%. Pentru 2012, se estimeaza o crestere de 15% a pietei, pâna la o valoare totala de 43.000 de unitati atinse. “In 2012, in conditiile in care economia se asteapta sa inregistreze  o crestere de pâna la 1%, iar piata auto s-ar putea mentine la nivelul anului 2011, piata de leasing operational ar putea sa creasca cu aproximativ 15-20% datorita reducerilor de costuri prin externalizare. Cresterea poate proveni atât din dezvoltatea organica a flotelor clientilor actuali, cât si din faptul ca tot mai multe firme vad avantajele leasingului operational si apeleaza la acest serviciu cu incredere”, a declarat Bogdan Apahidean, Presedinte ASLO.

In structura serviciilor solicitate anul trecut pentru companiile membre ASLO, reprezentând 89% din piata, dominante au fost serviciile complete de leasing operational (finantare si management de flote), cu o cota de 70.8%, in crestere cu 3,2% fata de 2010, urmate de serviciile de management de flote – 20.3% si de cele de leasing operational (exclusiv finantare) – 9.5%, ambele in usoara scadere fata de 2010.

Anul trecut, au fost inmatriculate aproximativ 9.945 autovehicule prin leasing operational, reprezentând 12% din inmatricularile de autoturisme si autovehicule comerciale usoare, in crestere cu 17% fata de 2010. In 2011, ASLO a initiat o serie de actiuni pentru crearea unor canale de comunicare cu partenerii de afaceri si cu autoritatile. Asociatia, inregistrata la Ministerul de Finante, monitorizeaza constant schimbarile legislative legate de leasingul operational supuse dezbaterii publice pe site-ul Ministerului cu scopul de a trimite propuneri. in plus, Asociatia urmareste si analizeaza reglementarile care vizeaza domeniul auto si fiscal pentru a face recomandari pe marginea proiectelor si documentelor legislative. In prezent, ASLO participa impreuna cu Asociatia Societatilor Financiare din România – ALB la dezbaterea publica asupra modificarii OUG nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)