Piata de leasing financiar din Romania a inregistrat un volum total nou finantat in valoare de 1.362 milioane Euro, in crestere cu 1% fata de aceeasi perioada a anului 2011. Raportat la acest volum total, companiile membre ALB au finantat active in valoare totala de 1.235 milioane Euro (91%), iar companiile neafiliate in valoare de 127 milioane Euro (9%).

Finantarile acordate s-au indreptat catre diverse domenii, respectiv 26% (351 milioane Euro) din total au vizat echipamentele, 4% (55 milioane Euro) sectorul imobiliar si 70% (956 milioane Euro) finantarea mijloacelor de transport .

In domeniul finantarii vehiculelor, dinamica anului 2012 indica pastrarea unei ponderi relativ constante pe categorii de vehicule, dupa cum urmeaza: autoturismele detin o cota de 62%, vehiculele comerciale grele (peste 3,5 tone) 24% si vehiculele comerciale usoare (sub 3,5 tone) 14%.

La finele anului 2012 referitor la finantarea echipamentelor este interesant de mentionat faptul ca ponderea sectorului constructiilor este in crestere fata de aceeasi perioada a anului 2011, de la 19% la 22%, ponderea industriei metalurgice si a electronicelor este de asemenea in crestere de la 6% la 9%, respectiv de la 10% la 19%. Ponderea echipamentelor agricole, a echipamentelor medicale si a alimentelor-bauturilor este in scadere de la 24% la 14%, de la 8% la 3%, respectiv de la 8% la 2%. Finantarea celorlalte sectoare ale economiei pastreaza o pondere relativ constanta (2-3% industria de prelucrare a lemnului, 1-2% in domeniul imprimarii si ambalarii), precum si alte domenii.

 

Piata imobiliara in impas si pe leasing!

Finantarea sectorului imobiliar a inregistrat in 2012 un minim istoric in concordanta cu contextul general al pietei imobiliare din Romania.

Clientii persoane juridice au atras cea mai mare pondere (88%) din totalul finantarilor, urmati de persoanele fizice (12%). Ca si in aceeasi perioada a anului 2011,durata de finantare cea mai des intâlnita este de 4-5 ani (24%) urmata de 3-4 ani (23%), 2-3 ani (20%), 5-7 ani (11%), 1-2 ani (11%), 1 an (5%) si 7-15 ani (6%). Aceasta ultima perioada este caracteristica finantarii sectorului imobiliar.

Portofoliul total al pietei de leasing la decembrie 2012 este de 2.646 milioane Euro din care companiile membre ALB detin 2.399 milioane Euro (91%), iar companiile neafiliate 247 milioane Euro (9%). Cea mai mare cota de piata este inregistrata de sectorul companiilor subsidiare ale bancilor, cu 63% din total, urmat de sectorul companiilor captive producatorilor cu 23% si de sectorul companiilor independente, cu 14%.

Valoarea bunurilor aflate in procedura de reposesie se ridica la nivelul de 9% din portofoliul total al membrilor ALB. Durata medie a unui proces de executare silita a clientilor rau platnici care refuza sa returneze bunurile pe cale amiabila este intre 6 si 9 luni conform estimarilor ALB.

„Consideram ca o mai buna organizare in domeniul reposesiei vehiculelor in cazul contractelor de leasing terminate anticipat a avut loc si datorita bunei colaborari cu Politia Romana in anul care a trecut. Modificarile aduse la Codul de Procedura Civila sunt binevenite in acest sens si vor sprijini impunerea unui comportament adecvat al debitorului precum si o mai buna gestionare a creditului neperformant. In acest context speram ca anul 2013 sa permita o crestere a volumului nou finantat cu o medie de 5% , o reducere sensibila a creditului neperformant si o reluare a tranzactiilor de tip sale&lease back specifice finantarii sectorului imobiliar” a declarat Antoaneta Curteanu, Presedinte al ALB. ”

ALB reprezinta conform statisticilor ALB 91% din piata de leasing financiar din Romania.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)