Piata imobiliara este in blocaj, ca urmare a unei diferente mari intre bugetele cumparatorilor si preturile solicitate de proprietari, acestea crescand, de la inceputul anului, cu 10-15%, potrivit firmei imobiliare Temple House. ” In timp ce clientii asteapta de ceva vreme ieftinirea semnificativa a locuintelor, tot mai multi proprietari spera sa obtina sume fabuloase din vanzarea unor imobile in blocuri din anii ’70-’80, ceea ce a determinat o scumpire a locuintelor in medie cu circa 10-15% fata de prima parte a anului “, se arata intr-un comunicat al firmei. Desi programul “Prima Casa” putea fi motorul pietei, entuziasmul legat de acesta s-a estompat, din cauza inaspririi conditiilor de creditare. Bancile finanteaza mai putini clienti, cu sume mai mici, concluzioneaza Temple House.

Temple House arata ca vanzatorii sunt tot mai inflexibili in negocieri, in pofida crizei economice si a inaspririi conditiilor de creditare.

Firma da ca exemple un apartament cu doua camere, fara imbunatatiri, din zona Podul Grand, scos la vanzare cu 68.900 euro, si un apartament de trei camere in zona Lujerului, pentru care este solicitata o suma de 80.000 de euro.”Pe de alta parte, apar deseori in piata si oportunitati, apartamente mai ieftine vandute de proprietari grabiti, fortati de imprejurari. Aceste proprietati, insa, se vand foarte repede si se gasesc foarte greu”, conform sursei citate.

Daca la inceputul anului o persoana cu venituri nete de 2.500 lei pe luna putea obtine de la aproape orice banca 57.000 de euro in prezent ofertele de finantare venite din partea a doua banci s-ar plasa la maxim 39.000 euro, respectiv 53.000 de euro.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)