Potrivit unui studiu efectuat de platforma imobiliara OLX, bugetul stabilit initial are un rol major in procesul de prospectare a pietei imobiliare rezidentiale efectuate de clientii romani. Dar acest detaliu piere in fata unei analize mai atente, unde se pot observa inca doua comportamente bine definite: dorinta romanilor de a face achizitii imobiliare cu cash, fara ajutorul unui imprumut bancar, iar cand acest lucru nu este posibil, prudenta romanilor cand vine vorba de procentul alocat pentru rata lunara.

Peste 37% dintre romanii care vor sa cumpere o casa sau un apartament isi stabilesc bugetul pentru o astfel de achizitie in functie de suma cash de care dispun: din fonduri personale sau bani obtinuti din vanzarea unei alte proprietati. Aproape 27% dintre acestia spun ca tipul de locuinta pe care intentioneaza sa o cumpere dicteaza, in realitate, bugetul, arata studiul OLX.

Cand vine vorba despre modalitatea de finantare a achizitiei unei locuinte, 55,1% dintre respondenti au indicat ca vor sa faca plata integral cash, in timp ce 25,4% ar opta pentru un imprumut ipotecar, iar 13,6% pentru un credit Prima Casa.

5,7% dintre respondenti sustin ca iau in calcul alte optiuni de finantare (schimb de proprietate plus diferenta, rate la dezvoltator etc.).

Cash sau credit? Cand opteaza pentru imprumut, aproape 47%% dintre romani ar fi dispusi sa aloce pana in 30% din venitul lunar pentru rata lunara.

Luna aceasta, BNR va face publica decizia privind limitarea gradului de indatorare a populatiei. Dupa criza economica din 2008-2009 si cresterea ROBOR din acest an, romanii sunt mult mai prudenti, iar decizia Bancii Centrale va ajunge in piata exact cand populatia a inteles importanta unei astfel de masuri.

Si datele studiului confirma acest comportament din prezent. Potrivit OLX, 23,1% dintre romanii inclusi in cercetare au aratat ca ponderea unei potentiale rate in venitul disponibil lunar este cel mai important criteriu pe care il iau in calcul atunci cand contureaza suma pe care sunt dispusi sa o cheltuiasca pentru o locuinta.

Cifra nu este mica, dimpotriva. Inainte de criza, romanii aveau o singura grija: accesul la un imprumut mare si pe timp indelungat.

Studiul mai arata ca 47,5% dintre romanii inclusi in cercetare care vor sa apeleze la un credit ipotecar sau Prima Casa ar fi dispusi sa aloce intre 30 si 50% din venitul lunar propriu pentru plata unei rate, in timp ce aproape 47% sunt confortabili cu o rata de pana la 30% din venit.

Oricum, multi dintre respondentii care iau in calcul creditarea pentru achizitia unei locuinte au in plan sa contracteze un imprumut pe termen lung, 39,6% dintre acestia optand pentru o perioada cuprinsa intre 20 si 30 de ani, iar 34,3% pentru un interval de 10 pana la 20 de ani. Putin peste 6,5% dintre cei inclusi in cercetare spun ca vor contracta un imprumut pe termen mai scurt, de pana in cinci ani, pentru achizitia unei case.

“Rezultatele studiului realizat prin intermediul platformelor noastre, OLX si Storia.ro, ne arata ca un procentaj insemnat dintre romani intentioneaza sa achizitioneze o locuinta fara sa apeleze la un credit ipotecar si prefera sa apeleze mai degraba la economii sau la vanzarea actualei locuinte”, declara Dan PUICA, Real Estate Business Manager, OLX Group Romania.

Cat vor sa cheltuiasca romanii pe locuinte

Intrebati care este bugetul estimativ pe care intentioneaza sa il aloce pentru achizitia unei locuinte, peste doua treimi dintre respondenti au optat pentru sume pana in 50.000 de euro, in timp ce 26,6% dintre acestia se pregatesc sa cheltuiasca intre 50.000 si 100.000 de euro. Aproximativ 5,5% dintre romanii inclusi in cercetare au aratat ca sunt dispusi sa aloce peste 100.000 de euro pentru achizitia unei locuinte.

Nevoia imediata de locuire este destul de ridicata, avand in vedere ca peste o treime dintre respondenti vor sa cumpere o locuinta in urmatoarele trei luni, in timp ce 22,7% dintre acestia au in plan o astfel de achizitie in urmatoarele trei pana la sase luni. Pentru alti 25,1% dintre respondenti, cumpararea unei case sau a unui apartament este o decizie cu bataie mai lunga, care s-ar putea materializa in urmatoarele sase pana la 12 luni, iar aproape 18% sustin ca orizontul de timp este de peste un an.

Cei mai multi dintre romanii inclusi in studiu, 43,9%, sunt interesati sa achizitioneze un apartament – 22% ar opta pentru apartamentele cu doua camere, 12,6% cauta garsoniere, iar 9,3% sunt interesati de apartamentele cu trei sau mai multe camere. 33,7% dintre romani au in plan sa achizitioneze o casa – 21,7% fiind interesati de o casa cu cel mult trei camere, iar 9,4% de una cu cel putin patru camere.

In topul zonelor in care respondentii intentioneaza sa-si cumpere o casa sau un apartament se afla Bucurestiul, cu peste 16% dintre optiuni, urmat de judetele Cluj (8,02%), Iasi (5,8%), Brasov (5,7%), Timis (4,5%) si Bihor (4,3).

Studiul a fost derulat pe parcursul lunii august pe platformele Storia.ro si OLX Imobiliare si a implicat 5,151 de respondenti. Aproape 52% dintre romanii inclusi in cercetare au varste cuprinse intre 25 si 44 de ani, in timp ce 41,8% au peste 45 de ani, iar 6,4% au intre 18 si 24 de ani.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)