Comisia Europeana va anunta un plan pentru ca pierderile bancilor sa nu mai fie suportate de contribuabili, ci de actionari si de banci in sine. Astfel, bancile cu probleme din tari precum Grecia sau Spania nu vor mai putea trage in jos intreg sistemul, relateaza BBC News. Potrivit planului, functiile esentiale ale bancilor respective ar continua sa fie asigurate, cum ar fi ATM-urile.

Planul se refera desigur de intrarea in  actiune a bancilor-punte si nationalizarea bancilor problema, afirma profesorul Dumitru Miron de la ASE.

 

In prezent, bancile din Grecia si Spania sunt cele mai amenintate. In cea din urma, ar fi nevoie de 80 de miliarde de euro pentru recapitalizare.

In plus, marti, Spania a anuntat ca nu se mai poate imprumuta din pietele financiare. Joi, Guvernul va incerca sa vanda obligatiuni in valoare de 2 miliarde de euro, acesta urmand sa fie un adevarat test. Daca esueaza, este foarte posibil ca tara sa aiba nevoie de sprijin financiar international.

Conform noului mecanism, autoritatile vor putea limita cererile creditorilor neasigurati, ceea ce inseamna ca actionarii si creditorii vor suporta pierderile, nu guvernele si contribuabilii. Daca planul va fi aprobat de statele din Uniunea Europeana si Parlamentul European, legea ar fi un pas in directia formarii unei uniunii bancare, sustinute de Mario Draghi, presedintele Bancii Centrale Europene.

Totusi, legislatia nu va putea fi in vigoare mai devreme de 2014.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)