Piraeus Bank a devenit prima banca de importanta sistemica din Grecia care a reusit sa atraga o participare privata de 10% la majorarea de capital, in conformitate cu termenii procesului de recapitalizare a sectorului bancar elen. Pragul de 10% a fost atins dupa ce Fondul Elen pentru Stabilitate Financiara (FESF) a aprobat un acord prin care Piraeus Bank preia Millenium Bank, subsidiara bancii portugheze Millennium BCP.

In urma absorbtiei Millenium Bank, Piraeus primeste 800 de milioane de euro de la grupul portughez, respectiv 400 de milioane de euro pentru recapitalizarea Millenium in Grecia si alte 400 de milioane de euro pentru majorarea capitalului Piraeus.

Banca portugheza va iesi de pe piata elena dupa vanzarea subsidiarei din Grecia.

Piraeus a absorbit totodata subsidiara elena a Societe Generale, Geniki Bank, care a contribuit cu alte 170 de milioane de euro la majorarea de capital.

Astfel, Piraeus Bank a atras 570 de milioane de euro din cele doua tranzactii, suma care depaseste contributia privata minima de 533 de milioane de euro de care banca avea nevoie pentru a evita sa fie nationalizata.

Noul obiectiv al conducerii Piraeus este sa atraga alte 170 de milioane de euro de pe piata, astfel incat sa nu fie nevoie sa emita obligatiuni convertibile. Banca va organiza roadshowuri la Londra si New York, in speranta ca va atrage investitori.

Piraeus poate emite obligatiuni convertibile de pana la doua miliarde de euro.

Piraeus Bank va organiza marti o adunare generala extraordinara, la care urmeaza sa fie stabilite detaliile majorarii de capital. Adunarea va fi urmata de o sedinta a consiliului de conducere, care va stabili termenii si pretul actiunilor care vor fi emise.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)