Proiectul de lege care prevede plafonarea platilor in numerar si limitarea comisioanelor interbancare la tranzactiile prin carduri a fost aprobat de Guvern si transmis Parlamentului spre adoptare. Proiectul prevede ca limitarea platilor in numerar se extinde si la alti operatori economici decat persoanele juridice, si anume la persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale, intreprinderi familiale, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica. Plafonul zilnic maxim este de 5.000 lei/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.

Potrivit proiectului initiat de guvern, incasarile si pla­tile zilnice in numerar vor fi limitate tot la 5.000 lei/per­soana in cazul operatiunilor efectuate de opera­torii economici catre sau de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante sau alte drepturi, restituiri sau acordari de imprumuturi sau alte finantari, in timp ce operatiunile de incasare in nume­rar efectuate de operatorii economici de la persoane fizice vor fi limitate la plafonul zilnic de 10.000 lei/persoana.
mai prevede limitarea incasarilor si platilor in numerar efectuate intre persoane fizice, prin instituirea unui plafon zilnic de 10.000 lei/tranzactie, si stabilirea sanctiunilor aplicabile celor care depasesc plafoanele, respectiv aplicarea de amenzi in cuantum de 25% din sumele platite/incasate care depasesc plafoanele.

“De asemenea, proiectul de lege introduce, pentru institutiile bancare emitente si acceptante din Romania, obligatia de a respecta plafoanele maxime prevazute de lege pentru comisioanele interbancare. Totodata, institutiile acceptante au obligatia de a include in acordurile incheiate cu beneficiarii platilor informatii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate, a comisioanelor interbancare, precum si a comisioanelor suplimentare aplicate in functie de marca si categoria respectivelor carduri de plata”, se mai arata in comunicat.

La inceputul sedintei de guvern, ministrul Finantelor a precizat ca actul limiteaza comisioanele interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit.

Ministerul Finantelor a elaborat un proiect prin care vor fi limitate comisioanele interbancare la 0,2% pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, dupa ce la finele lunii ianuarie masurile au fost propuse intr-un proiect de ordonanta de urgenta.

Documentul a fost prezentat initial, inaintea dezbaterii publice, de agentia MEDIAFAX.

“Institutiile emitente nu pot aplica institutiilor acceptante comisioane interbancare mai mari de 0,2% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de debit, respectiv comisioane interbancare mai mari de 0,3% din valoarea fiecarei operatiuni efectuate prin utilizarea cardurilor de credit”, se precizeaza in proiectul de lege.

Acordurile dintre institutiile acceptante si beneficiarii platilor vor contine informatii detaliate referitoare la valoarea comisioanelor pentru serviciile prestate acestora, a comisioanelor interbancare, precum si a comisioanelor suplimentare aplicate in functie de marca si categoria respectivelor carduri de plata.

Nerespectarea acestor plafoane va fi sanctionata cu amenzi de la 10.000 lei la 200.000 lei.

Limitarea comisioanelor, anuntata la sfarsitul lunii ianuarie, a starnit reactia prompta a sistemului bancar, iar lobby-ul bancherilor ajutati si de banca centrala a facut ca Guvernul sa renunte la aprobarea acestor prevederi prin ordonanta de urgenta.

Promovarea acestor msuri prin proiect de lege presupune ca noile reguli nu vor fi aplicate imediat dupa avizul Guvernului, ci dupa ce vor fi aprobate si de Parlament, cu eventuale modificari, si promulgate de presedinte.

Reprezentantii celor doua mari companii de carduri, MasterCard si Visa, au reactionat imediat dupa lansarea publica a proiectului, avertizand asupra efectelor negative care ar putea aparea in urma reducerii comisioanelor interbancare.

Pe de alta parte, reprezentantii marilor retaileri vor aplicarea imediata a acestor reduceri de comisioane, spunand ca piata cardurilor ar fi profitabila pentru banci chiar si in absenta comisioanelor.

Dupa o dezbatere pe tema comisioanelor interbancare organizata de Finante la finele lunii februarie, secretarul de stat Dan Manolescu a spus ca Guvernul ar putea lua in considerare reducerea in doua trepte, reprezentanti ai mediului de business si ai procesatorilor de plati solicitand sa fie reanalizate nivelurile comisioanelor sau chiar amanarea proiectului.

Comisia Europeana a elaborat un proiect de regulament potrivit caruia, intr-o prima faza, vor fi plafonate comisioanele interbancare pentru tranzactii transfrontaliere la 0,2% din valoarea tranzactiei pentru cardurile de debit si 0,3% pentru cele de credit, urmand ca in cea de-a doua etapa (dupa doi ani de la data intrarii in vigoare a reglementarii) plafonarea comisioanelor sa fie aplicata si operatiunilor nationale efectuate cu cardurile de debit, respectiv cele de credit.

Anul trecut existau in circulatie 14,1 milioane carduri valide pe piata romaneasca, din care 11 milioane erau carduri de debit, iar 2,2 milioane carduri de credit. Cu acestea au fost realizate 410 milioane tranzactii, cu o valoare de 32,4 miliarde euro, din care 6 miliarde euro au reprezentat plati la comercianti, potrivit datelor BNR.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)