In Romania, am mereu senzatia ca suntem la maraton. La start, chinuiti sa intelegem incotro, in timp ce Europa atinge, “cu pieptul”, panglica de final. Ea mereu cu flori si medalie la gat, noi, cu grija unei alte reforme, gata sa pricepem un mecanism importat de afara. Iar decalajul exista si in banking, cu usoare diferente.

Daca noi stam la coada pentru a scoate toti banii de pe card, Europa se pregateste pentru a refuza banii cash.

Danezii vor avea dreptul sa refuze banii cash. Guvernul vine cu o propunere pentru anumiti comercianti care vor avea optiunea de a refuza monedele si bancnotele.

Potrivit Finextra, Guvernul danez propune un pachet de masuri economice ce vor intra in vigoare la inceputul anului viitor, prin care retaileri selectati – restaurante, magazine de imbracaminte si benzinarii – nu vor mai fi fortati sa accepte plata cu bani cash.

Planul Guvernului (ce urmeaza sa fie aprobat de Parlament) exclude afaceri de prim interes, gen magazine alimentare, oficii postale, farmacii, medici si stomatologi, unde se vor putea face in continuare plati cu bani fizici.

Guvernul spune ca acceptarea de numerar este o sarcina financiara si administrativa considerabila asupra comerciantilor cu amanuntul, care implica pierdere de timp si bani (depunerea la banca).

Companiile vor avea de ales intre plata cu cardul si plata cu telefonul mobil

Camera de Comert daneza a salutat decizia, spunand: “Va fi mai ieftin, vom avea costuri mai scazute, iar companiile vor putea sa aleaga cum vor accepta platile – prin card sau mobil”.

 

Imagine simbol pentru Romania. La mijlocul si la finalul fiecarei luni, romanii stau la coada in fata ATM-urilor bancare pentru a-si ridica salariile de pe card.

 

Gabriela DINU

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)