Transfond a anunțat oficial, în cadrul conferintei Banking 4.0, organizată de NoCash, că plata instantant în lei va fi disponibilă pentru furnizorii de servicii de plată începând cu data de 10 decembrie 2018.

“Sistemul de plăţi naţional în lei va prelua exact acelaşi mecanism al sistemelor plăţilor instant, cu decontare în zece secunde, 24 din 24, 7 din 7, 365 din 365 de zile. Vom avea produse care vor fi decontate imediat, în real time, pentru că zece secunde este în real time, ceea ce este foarte bine. Sistemul a fost autorizat de  BNR, iar în primă fază, plata trebuie să aibă o valoare de maximum 49.999 de lei, deci sub 50.000 de lei”, potrivit declarațiilor făcute de Ruxandra Avram, BNR, în cadrul conferinței BankingNews.ro “Banking Innovation Lab”, din 10 octombrie 2018.

Două bănci sunt deja angrenate: BCR și Banca Transilvania au terminat testarile. Urmează BCR, din martie 2019

“Câteva bănci, printre care banca pe care o reprezint – CEC Bank, Banca Transilvania și, dacă nu mă înșel, BCR, suntem în procesul de a oferi aceste plăți instant către clienții noștri”, afirma recent Radu Grațian Ghețea, președintele Consiliului de Administrație al CEC Bank, în cadrul ediției a 9-a a SWIFT Business Forum Romania, care a avut loc la București.

Din 10 decembrie, va deveni operațional în România sistemul „Plăți Instant” . Astfel, cele trei banci vor avea posibilitatea de a livra clienților lor, persoane fizice sau juridice, servicii de plată 24/7/365, într-un interval de timp de maximum 10 secunde, într-un mediu pe deplin securizat. Suma maximă admisă pentru astfel de plăți va fi de 49.999,99 lei.

Societatea de Transfer de Fonduri și Decontări -TRANSFOND a inițiat în 2016 consultări cu instituțiile de credit din România privind demararea proiectului de dezvoltare a sistemului de „Plăți Instant”, proiect de anvergură națională și cu conexiuni internaționale.

Pe parcursul proiectului, TRANSFOND a colaborat cu BNR (care a avizat Regulile de sistem ale Casei de Compensare Automată ce includ și Plățile Instant), precum și cu Asociația Română a Băncilor (ARB) – Administrator al Schemelor Naționale de Plăți, în cadrul căreia își desfășoară grupurile de lucru, Plăți Instant.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)