Platile cu instrumente de debit refuzate de banci in mai 2015 au crescut de peste opt ori fata de aprilie si de peste cinci ori fata de acceasi luna a anului trecut, apropiindu-se, pentru prima data de la 1 ianuarie 2008, de 2,6 miliarde de lei, potrivit Agerpres. Datele raportate de banci in luna mai la Centrala Incidentelor de Plati din cadrul Bancii Nationale a Romaniei se explica nu prin scaderea abrupta a capacitatii de plata a firmelor, ci printr-o serie de greseli in redactarea unor bilete la ordin, a declarat luni, pentru Agerpres, purtatorul de cuvant al BNR, Dan Suciu.

‘Nu este vorba de dezechilibre in economie, de faptul ca firmele nu isi mai pot respecta angajamentele de plata. In cursul lunii mai, au fost cateva bilete la ordin scrise gresit, cu neconcordante intre valorile scrise in litere si cele in cifre. Conform legii, bancile trebuie sa tina cont de valorile exprimate in litere, care, in cazurile mentionate, au fost mult mai mari decat cele reale si au dus, in final, la aceasta suma agregata’, a explicat Dan Suciu.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)