Bancile poloneze vor asista la o cadere brutala a profiturilor, din cauza conversiei creditelor din valuta in zloti, arata datele culese din presa internationala. La finalul saptamanii trecute, Reuters anunta ca aceste costuri se vor ridica la peste 5,9 miliarde de dolari. In iunie, aceste costuri anuntau pierderi de “doar” 2,5 miliarde dolari. La aceste date din iunie, Moody’s preconiza o scadere a profitului, inainte de taxe, cu peste 25% a celor mai importante sapte banci din Poloia. In noile conditii, vom asista la costuri duble si o scadere a profitului, inainte de impozitare, cu mai mult de 50% a celor mai importante 7 banci (cumulat) .

Bank BPH, mBank, Millennium Bank si divizia locala a BNP Paribas vor fi cele mai afectate banci poloneze de proiectul care urmeaza sa fie aprobat. Ramane de vazut ce “miscari” vor adopta institutiile financiare prezente in Polonia, daca aceste scenarii se vor adeveri.

Ce s-a intamplat din ianuarie in august? Polonia va avea in octombrie alegeri parlamentare

In ianuarie, Polonia anunta ca “nu va permite inghetarea cursului CHF”, afirma ministrul Mateusz Szczurek. “Inghetarea cursului de schimb ar aduce pierderi permanente” declara ministrul de Finante in luna ianurie.

Polonia doreste o conversie  in zloti a creditelor in valuta, conform unui proiect de lege care ar urma sa fie trimis Parlamentului de catre presedintele Andrzej Duda dupa alegerile generale din octombrie. Aceste alegeri par a fi “cheia” acestei masuri impuse. Legea prevede ca persoanele cu credite ipotecare in valuta sa-si poata converti imprumuturile in zloti, la cursul de schimb de la data semnarii contractului.

In perspectiva alegerilor generale din octombrie, politicienii incearca sa-i ajute pe poloneziicare au credite ipotecare in valuta. Propunerile lor prevad ca 90% din costurile convertirii imprumuturilor sa fie suportate de banci. Proiectul a fost respins de Camera Superioara a Parlamentului de la Varsovia.

Polonia se pregateste pentru un scenariu cu final dramatic

Si guvernatorul Bancii Centrale a Poloniei, Marek Belka, a avertizat recent creditorii ca trebuie sa se pregateasca pentru conversia in zloti a creditelor ipotecare in franci elvetieni. “Bancile trebuie sa stie ca presiunile pentru conversie vor exista tot timpul si vor creste, astfel ca trebuie sa se pregateasca din punct de vedere al capitalului prin neplata dividendelor si acoperirea costurilor”, a declarat Marek Belka.

Aproximativ 550.000 de polonezi au credite ipotecare in franci elvetieni, contractate inainte de criza financiara, cand zlotul polonez era relativ puternic in raport cu francul. In prezent, o parte dintre acestia au probleme la rambursare, in urma deciziei Bancii Nationale a Elvetiei, din 15 ianuarie, de a elimina pragul minim al cursului de schimb euro-franc, fapt ce a condus la o depreciere cu 22% a zlotului polonez in raport cu francul.

Gabriela DINU

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)