Premierul poloniei, Janusz Lewandowski, a anuntat ca Guvernul pe care il conduce lucreaza la un pachet de masuri ce va fi gata in luna mai prin care clientii cu credite in franci elvetieni, afectati de deprecierea puternica a monedei elvetiene, sa-si revina dupa socul suferit. Masura vizata este scaderea ratelor pana la nivelul atins inaintea deciziei luate de Banca Nationala a Elvetiei, potrivit Reuters.

Polonia a propus o serie de masuri prin care bancile sa reduca dobanzile, contribuind astfel la scaderea ratelor celor cu imprumuturi in franci. Dar a exclus total deciziile impuse in Ungaria, de conversie a creditelor. Nu va exista un acord de conversie a creditelor”.

Lewandowski a precizat ca Guvernul ar putea interveni direct doar in ultima instanta, daca bancile nu vor oferi clientilor masuri de sprijin adecvate.

 

 

Clientii au marsaluit in 28 februarie, cerand bancherilor usurarea poverii creditelor

Seful polonez de reglementare in servicii financiare a propus ca debitorii sa-si poata converti creditele in zloti, la o rata de schimb istorica, dar propunerea sa nu a reusit sa obtina sprijinul Guvernului sau a Bancii Centrale.

 

Intr-o conferinta de presa sustinuta impreuna cu Presedintele Asociatiei Bancilor Poloneze, premierul a explicat ca bancile isi vor prezenta propunerile la un forum care va fi organizat astazi, 11 martie. ”Pot sa confirm angajamentul bancilor poloneze cu privire la punctul cheie potrivit caruia ratele nu ar trebui sa fie mai mari decat erau inainte de eliminarea pragului minim al cursului de schimb al francului”, a spus Lewandowski.

Ajutorul acordat debitorilor in franci elvetieni este in mare parte o chestiune politica, deoarece impactul asupra economiei este mic. Polonia va trece prin “focul” alegerilor in aceasta toamna.

Gabriela DINU

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)