Șase bănci, în frunte cu Deutsche Bank AG, Commerzbank AG, Banco Santander SA, Banco Comercial Portugues SA, GE Capital și Raiffeisen Bank International AG, au cerut liderilor Uniunii Europene să blocheze o nouă propunere de taxă bancară discutată în Polonia, transmite Bloomberg.

Băncile au trimis o scrisoare comisarilor europeni în care susţin că o propunere legislativă analizată de Parlamentul polonez încalcă legislaţia cu privire la drepturile de proprietate, ajutoarele de stat şi libera mişcare a capitalului, potrivit unei copii a acestui document consultată de Bloomberg. Comisia Europeană a primit scrisoarea dar nu poate face comentarii cu privire la un posibil răspuns, afirmă purtătorul de cuvânt al Executivului comunitar Johannes Bahrke.

În contextul în care 2019 este an electoral, Parlamentul de la Varşovia face progrese cu o propunere legislativă care prevede că băncile ar urma să contribuie în fiecare trimestru cu până la 0,5% din valoarea creditelor ipotecare în valută, adică aproximativ 3,2 miliarde zloţi (840 milioane de dolari) pe an, la un fond special destinat facilitării conversiei voluntare a creditelor ipotecare din valută în zloţi. Comisia de finanţe bănci din Parlamentul Poloniei ar urma să discute astăzi propunerea legislativă.

Polonia, Ungaria şi Croaţia au avut probleme cu numărul clienților care dețineau creditele ipotecare în franci elvețieni

În România sunt voci care compară taxele și consideră că sunt un trend în lupta contra băncilor, fără să înțeleagă pe deplin cadrul și motivarea.

De ce propunerea legislativă discutată de Parlamentul de la Varşovia nu seamănă cu taxa pe lăcomie impusă de Guvernul României?

Acum două luni, Guvernul de la Bucureşti a introdus o aşa-numită taxă pe lăcomie, taxă care a fost adoptată prin Ordonanță de Urgență, deci a intrat în vigoare imediat, fiind o supriză totală pentru piața financiară de la noi. Legea nu a fost discutată în Parlament si nici nu au fost consultate părțile implicate. Mai mult, OUG 114 nu are în spate un studiu de impact, iar companiile implicate și afectate sunt mai multe și prin urmare efectele pentru economie și populație vor fi resimțite din plin.

Taxa pe lăcomie din România afectează toată populația prin creșterea costurilor la energia electrică, gaze și energia termică, credite mai scumpe sau greu accesibile și dispariția Pilonului II de pensie

Taxa pe active este legată de un indice de piață prin care băncile contribuie cu bani pentru a consolida bugetul de stat. Această lege lipsită de fundament economic, de taxare a activelor bancare în funcție de ROBOR, unică în lume, denaturează mecanismele de funcționare a pieței interbancare. În România, legea de taxare a băncilor restrânge semnificativ sfera de influență a BNR și spectrul de exercitare a politicii monetare care este sută la sută sub responsabilitatea BNR prin lege.

Prin OUG 114, clienții băncilor nu câștigă nimic concret. Ba mai mult, ei vor suporta costurile prin creșterea dobânzilor și a comisioanelor sau chiar dispariția unor produse de creditare – creditele cu dobândă fixă vor fi riscante pentru bănci.

În Polonia, taxa bancară este în folosul clienților care au contractat credite ipotecare în valută. Dezavantajul constă în obligativitatea băncilor să facă conversie unui număr de clienți, chiar dacă acest lucru dăunează afacerilor 

În schimb, Polonia dorește ca prin această lege, ce se află în dezbatere în Parlament, să motiveze conversia creditelor ipotecare în valută. Mai mult, banii strânși de la bănci vor merge către un fond de sprijin pentru conversia aplicată clienților.

Propunerea legislativă discutată în prezent în Parlamentul Poloniei lasă băncilor libertatea de a decide cum să îşi motiveze clienţii să îşi convertească creditele ipotecare în valută, cu ajutorul banilor de la fondul special. Însă dacă o bancă nu reuşeşte să convertească un număr fix de credite ipotecare în valută pe o perioadă de şase luni, va pierde accesul la banii din fondul special, bani care vor fi puşi la dispoziţia competitorilor.

Ce au declarat parlamentarii polonezi în cadrul discuțiilor

Parlamentarii “sunt deschişi la discuţii cu privire la posibile modificări” ale propunerii legislative, dar cred că actuala variantă este un compromis care este acceptabil pentru bănci, a declarat Tadeusz Cymanski, şeful comisiei parlamentare care se ocupă de creditele ipotecare în franci elveţieni. Începând din 2015, politicienii polonezi au renunţat la ideea forţării conversiei creditelor la cursul de schimb istoric.

Aproximativ 500.000 de polonezi au credite ipotecare în franci elvețieni, în valoare de 34 miliarde de dolari. În România, numărul clienților cu credite denominate în franci elveţieni se situa 20.651, la finalul anului 2018, potrivit datelor BNR.

Ce spun bancherii

“Credem că, dacă va fi adoptată, propunerea legislativă va avea un impact negativ semnificativ asupra sectorului bancar din Polonia. De aceea, cerem respectuos Comisiei Europene să discute acest subiect cu Guvernul Poloniei”, se arată în scrisoarea semnată de cei şase CEO, inclusiv Christian Sewing de la Deutsche Bank şi Jose Antonio Alvarez de la Santander.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)