Guvernul vrea sa creasca consumul aducand banii din creditele restante in piata. Premierul te trimite la banca sa-ti restructurezi creditele, oricare, pentru 2 ani, din 1 Aprilie. Mai exact, daca esti interesat de o restructurare si mergi la banca, poti obtine o scadere a ratei lunare, timp de 2 ani. Ramane insa decizia bancii daca accepta sau nu programul si daca este de acord sa-ti acorde “Tie”, clientul cu restante de 90 de zile, aceasta facilitate.

Proiectul de ordonanta de urgenta anunta injumatatirea ratei lunare (nu mai mult de 500 lei).

BNR “salta” de bucurie? Creditele neperformante se vor mai subtia…

Victor Ponta vrea sa achiti dobanda si poate ceva din rata… asa iti raman ceva bani sa-i cheltuiesti, deci sa ajuti consumul sa creasca. Aceasta facilitate ti se “potriveste” daca ai salariul sub 1.600 lei. Rata redusa nu poate depasi 500 de lei.

Dupa 2 ani, in care ai platit putin din credit, doar dobanda – probabil, proiectul este inca in lucru, statul iti acorda un credit fiscal – nu mai platesti impozite ( Guvernul nu explica clar aceste facilitati).

Liviu Voinea, explica:

“Daca salariul tau este de 1200 de lei iar rata lunara este 800 lei, e clar ca ai nevoie de ajutor. Daca te intelegi cu banca ca sa-ti restructurezi creditul, peste doi ani statul ii da 200 euro/ lei, ca sa-si refaca structura creditului”.

Cu siguranta reducerea se va face la “principal”, dobanda e greu de “atins”

“Azi, maine, pe stat nu-l costa nimic, iar peste doi ani costul va fi de maxim 0,1% PIB, dar care se recupereaza in avans in acesti doi ani din crestere economica si TVA”, a mai spus Voinea.

Iata un exemplu ce te poate edifica cum va functiona reducerea statului

Avem ca exemplu un credit ipotecar din 2008/ adica 30.000 euro – rata lunara 185 euro

ATENTIE! – RATE DESCRESCATOARE
– rata lunara 185 euro

* principal – 85 euro

* dobanda – 100 euro

Rest de achitat 24.000 euro

STATUL PLATESTE –  42,5 euro/luna (jumatatea din principal, asa cum s-a exprimat Victor Ponta)

In cazul cel mai des intalnit pentru creditele accesate inainte de criza vom avea

RATE EGALE

rata – 216 euro

* principal – 32 euro

* dobanda  – 184 euro

Rest de achitat – 28.000 euro

STAUL PLATESTE –  16 euro (jumatate din principal)

Calculele ne arata ca multi romani sunt in aceasta situatie si nu se vor duce la banca pentru o astfel de reducere. Datele indica ca acest demers ii poate ajuta pe clientii cu credite de consum, credite de valoare mica.

Sursa calcul – Biziday

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)