BNR a organizat, marti, o conferinta cu tema “Elemente ale cadrului de analiza si prognoza al politicii monetare”, ce face parte din ciclul Colocviilor Bancii Centrale. In cadrul acestei intalniri Cristian Popa a explicat: “Am vazut ca in momentul in care instabilitatea politica a determinat iesiri de depozite din bancile grecesti parinte, acest lucru nu s-a consemnat la nivelul sucursalelor cu capital grecesc din România. S-au ingustat aceste depozite in perioada anterioara dar nu am constatat acest fenomen corelat cu ce s-a intâmplat in Grecia la bancile parinte acum. Vorbesc despre ultimele doua luni, sa zicem. O eventuala iesire dezordonata daca a Greciei din zona euro, daca s-ar produce, ar duce la presiuni pe monedele tuturor tarilor. Nu ar fi numai presiuni pe euro, ci si pe monedele tuturor tarilor care nu fac parte din zona euro. Este posibil sa vedem ingustari de pozitii si iesiri de capitaluri volatile din multe din aceste economii. Aici România are un beneficiu. Detinerile de titluri de stat, din datoria publica exprimata in lei ale nerezidentilor, sunt mult mai mici decât in cazul altor tari, iar datoria publica, ca si podere in PIB, este mai mica in termeni relativi decât in alte tari. in sensul acesta aveam undeva la 18% din titlurile in lei detinute de nerezidenti la momentul iulie 2011 , iar acum mai avem cam 11-12%”.

Potrivit acestuia, eventuale iesiri de capitaluri n-ar fi fara consecinte pentru curs, dar ar fi mult mai putin ample si cu consecinte mai limitate decât in cazul Poloniei, Ungariei sau Cehiei.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)