Grila de referinta a pietei imobiliare proaspat lansata de catre Camera Notarilor Publici ofera raspunsul la o intrebare care ii macina de multa vreme pe potentialii cumparatori: Mai scad preturile locuintelor? Dupa parerea notarilor publici, nu numai ca acestea nu mai scad, dar deja au inceput sa creasca.  Cu toate acestea, zona de Sud a Capitalei ramane una dintre cele mai ieftine din Bucuresti, accesibila Programului Prima Casa, deoarece in acest moment poti achizitiona aici si un apartament cu trei camere, la un pret de pana in 60.000 de euro.

 

Aflata in plina expansiune, zona de sud se extinde la o luna la alta, atat din punctul de vedere al infrastructurii, cat si din puntul de vedere al dezvoltarilor imobiliare. In conditiile in care cartierul Berceni sau orasul  Popesti-Leordeni sunt de mai bine de un an atractia principala pentru cumparatorii de locuinte, probabil ca intr-un timp foarte scurt zona va urca si ea la randul ei in “topul” preturilor imobiliare. “Extinderea zonei presupune in primul rand investitii in infrastructura, pe care de multe ori le fac chiar dezvoltatorii din respect pentru clientii lor. Aceste costuri se vor regasi in preturile locuintelor. In plus, proprietarii de terenuri vor incepe sa profite de noul trend al pietei si de aparitia in zona a marilor lanturi de magazine si a complexurilor comerciale si vor incerca sa creasca preturile. Zona de Sud, care pana nu de mult era codasa pietei imobiliare, a devenit, putem spune chiar, vedeta acestui segment”, spune Giulio Angheloiu, manager Premier Service , compania imobiliara a zonei de sud.

Suprinzator, mai scumpe sunt apartamentele in blocuri vechi, situate de multe ori doar la cateva sute de metri de granita dintre Capitala si orasul Popesti Leordeni. Dar aici singurii care au un cuvant de spus sunt proprietarii. Astfel o garsoniera in cartierul Metalurgiei  are un cost mediu de 32.000 euro, iar una in Berceni , de 34.000 euro. Pentru un apartament cu doua camere din Metalurgiei proprietarii solicita 47.000 euro, iar pentru unul din Berceni pretul mediu este de 53.000 de euro. Pentru trei camere in Metalurgiei un cumparator plateste in medie 57.000 euro, iar pentru acelasi tip de apartament situat in Berceni, 65.000 euro. La patru camere, in Metalurgiei pretul creste cu 12.000 euro fata de trei camere, ajungand la 69.000 euro, iar in Berceni  cu 7.000 euro, suma ajungand in medie la 72.000 euro.

Ceva mai ieftine sunt apartamentele in blocurile vechi din cartierul Giurgiului , avand un pret mediu pe metru patrat cuprins intre 850 si 970 de euro pe metru patrat, in functie de tipul proprietatii. Astfel, o garsoniera costa 29.000 euro, un apartament cu doua camere – 42.000 euro, unul cu trei camere – 55.500 euro, iar unul cu patru camere – 64.000 euro.

Zonele Oltenitei  si Brancoveanu  au preturi similare una cu cealalta. O garsoniera costa intre 39 si 40.000 euro, un apartament cu doua camere intre 54 si 55.000 euro, unul cu trei camere intre 63 si 65.000 euro. iar unul cu patru camere are un pret mediu de 70.000 euro.

Cel mai “scump” cartier al zonei de sud este Tineretului -Vacaresti , unde proprietarii cer pentru o garsoniera 50.000 euro (1.190 euro/mp), pentru un apartament cu doua camere  67.000 euro (1.240 euro/mp), pentru o locuinta cu trei camere 79.000 euro (2.156 euro/mp), iar pentru patru camere intr-un bloc vechi pretul este de 89.000 euro (1.214 euro/mp).

Aceste preturi insa nu prea se regasesc in noua grila elaborata de Camera Notarilor Publici, mai ales in cazul apartamentelor vechi cele de pe hartie fiind pana la de trei ori mai mici. Astfel incat, singurul punct real de reper pe care il au cumparatorii sunt informatiile pe care le iau direct din piata.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)