Plafonul de garantii destinat programului Prima Casa din 2016 va fi de doar 1,5 miliarde lei, fata de 2,6 miliarde lei in 2015. Calculele orientative arata ca se vor putea accesa in jur de 16.000 de credite (jumatate fata de anul trecut) prin Programul Prima Casa, asta in conditiile in care clientii prefera acest tip de imprumut. In 2015, au fos emise 30.070 de garantii in valoare de 2,52 miliarde de lei.

Daca programul Prima Casa va functiona, clientii vor sta la coada in 2016 pentru un credit cu dobanda si avans minim

60% dintre creditele ipotecare acordate in acest an au fost accesate prin Prima Casa, in timp ce valoarea medie a unui credit accesat in 2015 a fost de 40.000 de euro.

Pentru anul viitor, Programul Prima Casa vine cu o modificare de dobanda. Statul a impus bancilor reducerea marjei de dobanda. Daca pana in prezent dobanda insemna ROBOR la 3 luni + 2,5%, din 2016, marja bancilor se reduce la 2%.

“Pentru a veni in sprijinul beneficiarilor si avand in vedere nivelul actual al conditiilor de dobanda aferente creditelor ipotecare fata de cele aferente momentului initial al stabilirii ratei dobanzii aferente creditelor acordate in cadrul programului (in conditiile in care exista banci care utilizeaza deja un nivel al ratei dobanzii sub cel maximal) se propune o modificare a nivelului ratei de dobanda in sensul reducerii marjei maxime aplicate la ROBOR 3M de la 2,5% la 2%. Noul nivel al costurilor totale se aplica tuturor solicitarilor de acordare a unei finantari garantate in cadrul Programului ‘Prima casa’, aflate in curs de analiza la data intrarii in vigoare a prezentei hotarari”, se mentioneaza in proiectul de act normativ publicat de Ministerul Finantelor Publice (MFP).

dobanda credit ipotecarIn prezent, majoritatea bancilor nu practica marja maximala impusa de stat

De exemplu, pentru un credit Prima Casa la CEC Bank, dobanda practicata este compusa astfel:  ROBOR 3M + 2,15 puncte procentuale.

Si la Banca Transilvania regasim o situatie similara: marja bancii este mai mica – ROBOR3M + 2,25 puncte procentuale.

Si la BCR avem o marja de dobanda mai mica decat cea impusa de program: ROBOR 3M+ 2,3%.

BRD iti propune o dobanda extrem de avantajoasa daca iti aduci veniturile la banca – Robor 3M la care se adauga o marja de numai 2%.

Celelalte conditii de creditare impuse programului  Prima Casa raman neschimbate, inclusiv avansul de 5%, spun oficialii de la Finante.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)