Cei care doresc sa obtina un credit prin programul Prima Casa dar nu au apucat sa isi depuna dosarul de credit o pot face si in 2013.
Autoritatile au in plan continuarea programului Prima Casa 5 si in 2013cu doar 200 milioane euro. Dintre cele 16 banci participante la a patra etapa a programului Prima Casa, BCR, BRD, CEC Bank, Banca Transilvania, OTP, Unicredit tiriac Bank, Raiffeisen Bank, Credit Agricole si Leumi Bank au solicitat alocarea de sume din plafonul suplimentar de 200 milioane euro, iar acestea pot fi utilizate numai pana la la finele acestui an, in conformitate cu legislatia actuala, Sse arata intr-un proiect de hotarare publicata pe site-ul Ministerului Finantelor Publice.

Seful ARB confirma proiectul: “Eu cred ca statul va continua sa sprijine programul „Prima Casa“ si in 2013, oricat va fi necesar, intrucat este singura componenta a creditului pentru populatie care functioneaza bine”, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele ARB si CEC Bank.
Daca hotararea va fi aprobata, bancile vor putea beneficia de alocarea plafonului imediat dupa ce au epuizat sumele anterioare, “evitandu-se astfel instalarea panicii provocate de oprirea creditarii persoanelor fizice care au intreprins demersuri si au efectuat cheltuieli pentru a intra in program, respectiv au semnat antecontracte de vanzare cu termene stricte de perfectare a contractelor de vanzare-cumparare”, se arata in nota de fundamentare a proiectului.
Bugetul propus pentru anul viitor este insa de doar 200 milioane euro, mai mic decat cele din anii anteriori. Noul program are in vedere o serie de schimbari in beneficiul clientului, printre care si posibilitatea de a schimba locuinta achizitionata initial. In cazul in care se constata vicii ascunse, clientul poate rezilia creditul, asta dupa mai multe plangeri inregistrate de-a lungul timpului. In consecinta, clientii aflati in astfel de situatii vor putea rezilia contractul de credit si vor putea accesa programul pentru a doua oara.

 

Alte schimbari in program:

De asemenea, in cazul in care se produce un risc asigurat iar locuinta nu mai poate fi locuita, clientul va putea accesa pentru a doua oara un credit prin programul Prima Casa.

In cazul lucrarilor ce pot fi efectuate asupra imobilului achizitionat, acestea vor fi posibile cu acordul Ministerului Finantelor Publice si al bancii finantatoare.
Cei care au luat o locuinta si doresc sa o vanda, vor putea face acest lucru in primii 5 ani de la semnarea contractului daca ramburseaza integral creditul.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)