Programul Prima Casa a reusit sa mentina preturile apartamentelor in jurul valorii garantiei sustinuta de stat – 60000 euro dar si sa dea de munca bancilor. Prima Casa este un program apreciat datorita avansului minim, de 5%, fata de un credit obisnuit cu avans 25%. Astfel, este de inteles interesul major al clientilor care doresc achizitionarea unei case. Speranta pentru un viitor program Prima Casa 5 este incerta, in acest moment fiind o decizie politica. Bancile deja anunta ca isi fac “socoteli” de creditare si fara garantiile de la Stat. Asa ca Prima Casa 4 poate fi ultima sansa pentru clienti dar si pentru bancile interesate.

Andrew Gerber, Director Executiv Produse Retail la BCR a afirmat ieri ca “BCR lucreaza in acest moment cu „prezumtia ca va imprumuta fara Prima Casa la anul”. Directorul de retail al BCR spune ca programul si-a facut treaba pana acum, dar ca vine un moment cand piata trebuie sa se descurce si singura. “Cred ca Prima Casa a fost un program bun pentru piata, venit la un moment la care era nevoie. Multi oameni care nu ar fi avut altfel acces la credit au luat imprumut prin Prima Casa. Dar vine momentul in care piata trebuie sa se descurce si singura”, a declarat Andrew Gerber, Director Executiv Produse Retail Banca Comerciala Romana, in cadrul conferintei organiazate la BNR de catre publicatia Finantistii.

Steven van Groningen, seful Raiffeisen Bank, recunostea ca programul este important pentru unele banci si neinteresant pentru altele. Asa ca decizia de continuare a programului depine de prioritatile Guvernului dar si de bancherii ce fac lobby la Palat, am spune noi. „Guvernul trebuie să decida cum sa aloce resursele disponibile si daca Prima Casa este sau nu un program mai important decat altele”, a spus van Groningen, precizand ca „nu este un secret ca Prima Casa nu este cel mai profitabil produs” si ca „sunt banci care il doresc si altele pentru care este mai putin important”.

 

Ghetea: noul plafon pentru 2013 va fi aprobat

Programul Prima Casa va continua si in 2013 si va fi sprijinit de stat. Desi anul acesta plafonul de garantii de stat se apropie de epuizare, chiar daca a fost usor suplimentat, pentru anul viitor este nevoie de un nou plafon de garantii. Noul plafon va fi insa aprobat de Ministerul Finantelor Publice, nu se pune problema resurselor, a declarat seful Asociatiei Bancherilor, Radu Ghetea, in noiembrie.

 

Declatia Premierului, “decriptata” de bancheri?

Daca sefii din banci se pregatesc sa acorde credite ipotecare fara garantii sustinute de stat sau, mai rau, spun ca vor dar nu prea se poate, sa fie din cauza premierului, care a declarat in octombrie: “Nu stiu cand urmeaza ‘Prima casa 5’. Stiu doar ca am sustinut si in acest an programul, ca a fost un program bun, iar modificarile adoptate de Ministerul Finantelor sunt in ideea continuarii programului. Daca putem, in 2013 o sa incercam sa-l continuam”, a afirmat Victor Ponta.

USL a trecut in programul de guvernare continuarea programului Prima Casa, care ar ajunge astfel la cea de-a cincea editie, insa discutii pe aceasta tema nu au avut inca loc.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)