Ministrul Finanțelor, Viorel Ștefan, a propus, luni, în cadrul ședinței de Guvern, aprobarea unui plafon de 2,5 miliarde lei pentru programul “Prima Casă” în acest an.

“Pe de altă parte, urmare a apariției Ordonanței 97/2016, fac o serie de propuneri privind metodologia de transpunere în derularea programului a prevederilor din această ordonanță care modifică legea inițială care aprobă programul ‘Prima Casă'”, a transmis ministrul, la începutul reuniunii Cabinetului Grindeanu.

Potrivit lui Ștefan, prevederile respective vizează reducerea birocrației și direcționarea programului în special pentru construcții noi și construcții consolidate.

Plafonul total de garantare va fi de 2,67 miliarde de lei, compus din cele 2,5 miliarde de lei – plafon nou alocat de Guvern si restul de 175,5 milioane lei reprezentând diferența rămasă nealocată sau neutilizată din 2016.

Băncile implicate în Program vor putea acorda aproximativ 30.000 de credite

In 2016, Programul “Prima casă” a beneficiat de un plafon de 2,95 miliarde de lei, fiind acordate 32.747 garanții.

Dobânda si avansul de 5% ramân neschimbate. Doar ING Bank va percepe un avans mărit, de 10%. Garanții mai mici pentru imobile vechi

Din acest an, Statul va garanta în proporție de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziția de locuințe noi și/sau consolidate în cadrul programului guvernamental ”Prima casă”, în timp ce creditele pentru locuințele care nu se încadrează în aceste categorii vor fi garantate de stat în proporție de maxim 40%.

De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii noiembrie 2016, au fost acordate 203.783 garanții, în valoare totală de 17,5 miliarde lei. De la începutul anului 2016 până la finele lunii noiembrie au fost acordate 32.747 garanții, în valoare totală de 3,1 miliarde lei. Până în prezent, în cadrul Programului au fost înregistrate 767 cereri de plată, din care, până la data de 29 decembrie 2016 au fost plătite 521, iar valoarea totală a garanțiilor plătite este de 44,07 milioane lei”, menționează sursa citată.

De asemenea, un număr de 130 de cereri de executare, în valoare totală de peste 540.000 lei și 2,15 milioane euro au fost respinse la plată.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)