Programul Prima Casă 2017 a pornit la drum, iar 16 bănci s-au înscris ca participante. In noile condiții, instituțiile de credit estimează ca vor putea acoda aproximativ 30.000 de împrumuturi. Doar ING Bank a anunțat că a mărit avansul minim perceput, de la 5 la 10%. Cererea este în crestere, după cum declară brokerii de credite, motiv pentru care băncile au început să primească dosare chiar înainte de a se da start oficial programului.

Prima Casă 2017 a demarat iar brokerii apreciază că fondurile se vor termina în cel mult trei luni.

In 2016, Programul “Prima casă” a beneficiat de un plafon de 2,95 miliarde de lei, fiind acordate 32.747 garanții.

Plafonul total de garantare in 2017 va fi de 2,67 miliarde de lei, compus din cele 2,5 miliarde de lei – plafon nou alocat de Guvern si restul de 175,5 milioane lei reprezentând diferența rămasă nealocată sau neutilizată din 2016.

Condițiile de contractare presupun faptul că noii clienți pot lua împrumuturi de 57.000 de euro pentru locuințe vechi, și 66.000 de euro pentru cele noi.

Dobânda si avansul de 5% ramân neschimbate. Doar ING Bank va percepe un avans mărit, de 10%. Garanții mai mici pentru imobile vechi

Din acest an, Statul va garanta în proporție de maximum 50% valoarea creditelor acordate pentru achiziția de locuințe noi și/sau consolidate în cadrul programului guvernamental ”Prima casă”, în timp ce creditele pentru locuințele care nu se încadrează în aceste categorii vor fi garantate de stat în proporție de maxim 40%.

De la lansarea Programului în anul 2009 până la finele lunii ianuarie 2017 au fost acordate 203.783 garanții, în valoare totală de 17,5 miliarde lei.

Editor BankingNews

Editor al publicaţiei online www.bankingnews.ro. A participat activ nu numai în managementul şi dezvoltarea proiectului, ci a adoptat şi o implicare directă în activitatea editorială, fiind atrasă de munca redacţională. A descoperit pasiunea pentru jurnalism atunci când a făcut parte din echipa care a lansat portalul www.ghiseulbancar.ro. Așa că îşi asumă rolul de editor, alcătuind, de cele mai multe ori, materiale de analiză.

Leave a Reply

  • (not be published)