Creditele imobiliare în lei acordate de bănci populației înregistrau la finele lunii februarie un sold de aproximativ 20 miliarde lei, dublu față de aceeași lună din 2015, potrivit datelor BNR. Față de luna ianuarie din 2016, soldul creditelor acordate populației pentru locuințe a crescut cu 4%, respectiv 750 milioane de lei. Cu alte cuvinte, dupaă ce băncile și-au anunțat intențiile de înăsprire a condițiilor de creditare, clienții s-au grăbit să ajungă în sucursale pentru accesarea unui împrumut destinat unei locuințe.

Prima Casă reprezintă 90% din vânzările de credite imobiliare acordate de bănci în 2015. Probabil, cei mai mulți clienții au optat pentru Prima Casă, cel mai accesibil program social care le permite accesarea unui credit imobiliar cu avans de doar 5%.

În primele 2 luni au fost acordate peste 4.500 de garanții, în valoare de peste 404 milioane de lei.

La solicitarea publicației online www.BankingNews.ro, reprezentanții FNGCIMM precizau că în luna ianuarie au fost acordate un număr de peste 1.500 garanții, cu o valoare totală a garanțiilor acordate de peste 133 milioane de lei.

În aceste condiții, se poate observa faptul că luna februarie a fost extrem de productivă, românii accesând de două ori mai multe credite Prima Casă decât în luna precedentă.

Virgil Popescu, PNL: Dezbaterile pe legea dării în plată sporesc creditele pentru “Prima Casă”

Miercuri, într-un comunicat de presă, vicepreședintele PNL, Virgil Popescu, a precizat că Programul Prima Casă trebuie exclus din cadrul legii ce vizează “darea în plată “. Mai mult, politicianul a remarcat intensificarea cererilor pentru program.

“Cu toate că s-a vehiculat foarte mult în spațiul public că legea dării în plată va afecta programul „Prima Casă” se pare că situația este total diferită. În primele luni din 2016 au fost acordate circa 4.700 de credite pentru cei interesați să-și cumpere o locuință, arată statisticile. De asemenea, târgurile imobiliare de la începutul acestui an au înregistrat creșteri ale vânzărilor cu ajutorul programului „Prima Casă”, după ce s-au intensificat discuțiile pe legea dării în plată.”

“Eliminarea programului „Prima Casă” de sub incidența legii dării în plată are tocmai scopul de a-i ajuta pe tineri să-și cumpere o locuință” a mai spus politicianul.

FNGCIMM a anunțat că plafonul total alocat pentru anul 2016 este compus din diferenţa rămasă neutilizată din plafonul anului 2015, în sumă de peste 172,5 milioane de lei, din suma de 200 milioane de lei provenită din rambursările de rate de capital, care au fost utilizate cu prioritate, la care se adaugă plafonul alocat pentru anul 2016 în sumă de 1,3 miliarde de lei.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)