Sindicatul Garantare, care reprezinta 70% din angajatii Fondului National de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii (FNGCIMM), institutie financiara nebancara care actioneaza ca mandatar al statului roman in derularea Programului Prima Casa, atrage atentia opiniei publice asupra posibilitatii reale ca Legea privind darea in plata a unor bunuri imobile in vederea stingerii obligatiilor asumate prin credite aprobata in data de 25 noiembrie de catre Parlamentul Romaniei sa conduca la blocarea Programului Prima Casa.

Astfel, articolul 6 al respectivei legi prevede că de la data comunicării notificării de dare in plată se stinge dreptul creditorilor de a se indrepta impotriva codebitorilor, precum si impotriva garantilor reali si personali, ceea ce se poate interpreta că in aceste cazuri creditorul nu va putea să execute nici garantia acordata de stat, prin mandatarul său FNGCIMM pentru creditele Prima Casă.

In asemenea conditii, este doar o chestiune de timp pană cand băncile participante in program vor realiza că nu mai au nevoie de garantia statului in actualele conditii legislative in care nu pot incasa banii de la stat in cazul unui client care nu mai poate sau nu mai doreste să-si platească ratele aferente creditului.

Aprobarea acestei legi a generat dezbateri intense in spatiul public, cu precădere in mediul bancar. Conform unei opinii venite chiar din partea unui specialist care a contribuit la elaborarea legii, domnul avocat Gheorghe Piperea, legea dării in plată ar “ajuta” statul roman, care nu ar mai fi nevoit să plătească garantiile acordate in cadrul Programului Prima Casă.

Prin prisma interesului general, dar si a experientei acumulate in gestionarea Programului Prima Casă de către salariatii pe care ii reprezintă, constient fiind că implicatiile aplicarii legislatiei privind darea in plată asupra derulării Programului Prima Casă reprezintă un subiect care intereseaza nu doar decidentii, ci orice persoană preocupată de drepturile sale, Sindicatul Garantare, in calitate de structură asociativă cu rol fundamental in apărarea drepturilor salariatilor care isi desfăsoară activitatea in cadrul FNGCIMM, care vor fi la randul lor afectati, doreste să lanseze in spatiul public  un semnal de alarmă cu privire la modul in care  noua lege, dacă va fi aplicată, va afecta cu sigurantă planurile viitoare ale mii sau zeci de mii de romani.

”După ce această lege va fi aplicată, este posibil ca Programul Prima Casa sa devină doar o pagină de istorie a creditării in tara noastră. Conditiile de acces al consumatorilor la creditele destinate achizitionarii de locuinte vor fi mult mai dificile, atat in ceea ce priveste inăsprirea cerintelor de suplimentare a garantiilor si de diminuare a valorii creditelor, cat mai ales in privinta avansului solicitat, care nu numai că nu va mai fi de 5% asa cum este in prezent in cadrul Programului Prima Casă, dar va fi cu certitudine mai mare si in raport cu nivelul de cca.20% regăsit in prezent in ofertele standard ale băncilor privind creditele ipotecare.

Apelam la acest mijloc de actiune intrucat am constatat că printre prioritătile doamnei Silvia Ciornei – Directorul General al institutiei noastre, nu se afla si implicarea FNGCIMM in dezbaterile publice cu factorii decidenti si cu initiatorii legii darii in plată pe tema implicatiilor acestei legi. Prioritătile doamnei Silvia Ciornei au fost reprezentate in această perioadă de eforturile domniei sale de prelungire a mandatului la conducerea institutiei noastre precum si de infiintare a unor noi posturi de directori executivi pentru apropiatii domniei sale, actionand ca un manager precaut cu intersele personale dar nu si cu cele ale institutiei pe care o reprezintă”, se precizeaza intr-un comunicat remis de Sindicatul Garantare.

Sindicatul Garantare nu doreste să polemizeze cu sustinătorii sau cu oponentii legii dării in plată, ci doar să atragă atentia opiniei publice asupra situatiei create si să isi exprime speranta că la conducerea FNGCIMM va veni un manager competent, capabil să facă fată oricăror provocări si care va urmări interesul institutiei noastre, al statului roman si nu in ultimul rand al salariatilor pe care ii reprezentă.

Editor BankingNews

Project Manager & Editor al publicaţiei online www.BankingNews.ro. Are o experienţă vastă, de peste 20 de ani, în domeniul mass-media. A ocupat, de-a lungul timpului, rolul de editor şi/sau funcţii de conducere în cadrul redacţiilor unor ziare şi reviste, precum "Cronica Română", "România Liberă", "Curierul Naţional", "Independent", "Agenda Construcţiilor" etc. Se simte bine în mediul virtual, unde a dezvoltat numeroase proiecte, fiind fondator sau co-fondator al www.ghiseulbancar.ro, www.banisiafaceri.ro, www.bankingjobs.ro şi www.cafeneauabancara.ro.

Leave a Reply

  • (not be published)