Banii alocati programului Prima Casa se vor epuiza pana la toamna, asa ca bancile vin cu propuneri avantajoase pentru creditele ipotecare standard. Mai mult, creditele imobiliare in lei au ajuns sa concureze imprumuturile de tip Prima Casa, prin dobanzi vizibil egale. Singurul avantaj pe care il mai are programul Prima Casa ramane avansul minim din piata, de doar 5%.

Insa si aici bancile “lucreaza”. Exista deja lansat in piata un produs standard cu avans minim de 5%. Este vorba de creditul Habitat de la BRD, care ofera asces minim avans, cu conditia sa oferi alta garantie.

Cu alte cuvinte, daca parintii / bunicii te pot ajuta cu o garantie (apartamentul lor), ai sansa sa iei un credit in lei sau valuta, cu dobanda fixa in primii 7 ani si avans minim de 5%.

Ce inseamna avansul minim de 5%

Daca doresti sa achizitionezi locuinta cu avans minim, poti garanta imprumutul de la BRD cu un alt apartament aflat in proprietatea ta sau a unui tert. DAE practicata de banca in acest moment este de 5,75%, pentru un imprumut in lei.

Dupa ce a dat “tonul” in piata creditarii prin renuntarea la imprumuturile in valuta, BCR vine acum cu o noua ipoteza: nu mai este nevoie de Programul Prima Casa!

Saptamana trecuta, Andrew Gerber, director produse de retail in BCR, spunea ca vanzarile de ipotecare standard au ajuns sa le egaleze pe cele acordate prin programul guvernamental „Prima Casa“ si sugereaza ca nu mai este nevoie de implicarea statului prin produs. „Acesta este un semnal puternic ca piata imobiliara este pe un trend ascendent sustenabil, tranzactiile imobiliare putand fi sustinute din activitatea de baza a bancii“.

Se pregatesc bancile sa acorde credite ipotecare standard avantajoase care sa inlocuiasca Programul Guvernamental? Ramane sa analizam in toamna.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)