Cum Prima Casa se va acorda doar in moneda nationala, zeci de clienti au probleme cu bancile la care au apelat pentru un credit Prima Casa in euro. Acestia au primit aprobarea bancii pentru un credit ipotecar garantat de stat in euro si au achitat si un avans proprietarilor. Insa, dupa luni de asteptare si speranta, au aflat ca au pierdut si banii de avans si casa mult visata!

Cand schimbi reguli in timpul jocului cine se arde? Clientul

“Impreuna cu sotia am aplicat la programul Prima Casa. Dupa mai bine de 2 luni cu foarte multe vizite la banca, multe documente solicitate si mult stres am trecut de toate, am primit ok financiar pe suma maxima (57 000 euro), am gasit apoi apartamentul mult visat pt care am semnat antecontract si am virat proprietarilor un avans de 3000 de euro pe data de 12 iulie, apoi am luat ok-ul juridic de la banca si ok-ul evaluatorului pe 24 iulie. Tot dosarul este completat 100%. De pe 24 iulie am tot asteptat sa plece la Fondul de Garantare dosarul nostru.

Astazi, dupa telefoane, intrebari si presiune zilnica, am mers la banca sa vedem de ce nu a plecat inca dosarul nostru la Fondul de Garantare. Cand am intrat in banca, consultanta noastra ne-a spus ca s-au terminat fondurile iar noi nu mai intram in program. A fost un soc pentru noi, sotia mea aproape a lesinat, abia am linistit-o. Proprietarii apartamentului pe care dorim sa-l cumparam nu vor sa ne dea avansul de 3000 de euro inapoi pt ca i-am incurcat”, ne-a scris disperat si dezamagit un client din judetul Brasov.

Raspuns sec din partea Statului

„Ultimele informatii pe care le deti­nem de la Ministerul Finantelor indica o suplimentare a plafonului de garantii doar in moneda nationala. Dupa publicarea noilor conditii in Monitorul Ofici­al, programul va putea fi reluat de toate bancile participante“, au declarat pentru Ziarul Financiar reprezentantii Fon­du­lui de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, institutia care gestionează garantiile acordate de stat prin acest program.

Clientii nu vor credite in lei. Piata imobiliara va suferi un soc!

Cei mai multi clienti care ne-au semnalat aceste probleme s-au plans ca nu mai pot accesa programul Prima Casa din doua motive. Unul ar fi ratele prea mari, cu peste 30%, potentialii clienti considerand noile credite Prima Casa prea scumpe. Acestia pot accesa credite ipotecare standard in euro, insa au acum nevoie de un avans de minimum 25%.

Alti clienti, care sunt dispusi sa acceseze creditele Prima Casa in moneda nationala, se plang ca prin metoda adoptata de Guvern, multi nu se mai incadreza sa acceseze un credit in lei, din cauza dobanzilor mai mari practicate de banci. Oricum ar fi, tot clientii sunt cei care pierd: vise, timp si bani pe la banci.

 

(P) Apartament de vanzare in Drumul Taberei, mobilat si utilat, cu certificat energetic clasa A, doar 65.000 euro.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)