Guvernul Ponta anunta la finalul anului trecut ca programul Prima Casa urmeaza sa se transforme intr-un program destinat exclusiv achizitiei de imobile noi. Presa l-a denumit Noua Casa, clientii il asteptau. Insa modificarile nu au aparut nici acum, iar programul Prima Casa continua in prezent in aceleasi conditii din anii trecuti.
Potrivit datelor din piata, romanii mai au timp sa acceseze Prima Casa doar pana in luna iulie!

Datele Finzoom arata ca aproximativ 14.300 de contracte noi mai pot fi semnate pana la epuizarea plafonului existent. In conditiile in care in primele 3 luni ale anului au fost depuse aproximativ 6.000 de solicitari, programul poate continua cel putin pana la finalul lunii iulie.

Cu ce vor inlocui bancile Programul Prima Casa? Sunt ele pregatite?
Programul aducea doua avantaje majore clientilor – dobanda mai mica si avansul minim de 5%. In eventualitatea disparitiei acestuia, bancile vor fi obligate sa vanda credite cu un avans minim de 15-25% (depinde de moneda) iar dobanda va creste simtitor.

Insa nu acelasi lucru vom putea spune despre creditele vandute de banci. Datele din anii trecuti ne arata ca bancile au vandut mai multe credite ipotecare Prima Casa decat credite ipotecare standard (80.000 de credite Prima Casa au fost acordate in perioada iunie 2009 – decembrie 2012 – majoritatea). Asa ca, este posibil ca bancile sa se confrunte cu o scadere a cererii de imprumuturi imobiliare.

Depinde numai de banci cum vor administra acest “gol” din piata. Vom vedea insa cat de pregatite sunt sa faca fata dispaitiei Prima  Casa abia in toamna, spun analistii.

 

Bancile vor plange dupa clienti dar si dupa Program!

Bancile au avut de castigat din acest Program. Clienti. Clienti buni platnici! Programul Prima Casa  a adus si  cea mai mica rata  de neperformanta din sistem, de doar 0,1%, potrivit datelor FNIGCM.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)