Trecerea pe lei a programului Prima Casa se va lovi de un obstacol ce tine mai degraba de mentalitate, iar negocierea in tranzactiile pe acest program se va face tot in euro, a declarat presedintele Kiwi Finance, Anca Bidian. “Ar trebui luat in calcul faptul ca, in ultimii 23 de ani, piata imobiliara din Romania nu a fost niciun moment in moneda nationala. Noi dupa 1989 am avut piata in dolari si dupa aceea in euro. Mentalul colectiv nu percepe un pret al locuintei in lei, ci il converteste automat in euro. Trecerea la lei nu se face usor. Negocierea se va face intre cumparator si vanzator in continuare in euro. Vor fi diferente de curs de la intentia de cumparare si pana finalizarea tranzactiei, in care ori vanzatorul va lasa la pret ori cumparatorul va mai adauga bani”, a spus Anca Bidian.

Oficialul Kiwi Finance sustine ca este greu de estimat ce impact va avea trecerea programului ‘Prima Casa’ exclusiv pe lei pentru ca nu pot fi comparate cu programele anterioare, care cu toate ca au avut oferte pentru ambele valute au fost accesate preponderent in euro, iar acesta ar putea fi considerat ca unul pilot.

“Daca luam in considerare plafonul aprobat de un miliard de lei, din care 300 de milioane sunt rezervati ANL, mai ramanem cu 700 milioane lei, iar acesta inseamna aproximativ 160 de milioane de euro. Iar daca ne uitam in urma la viteza de derulare a programului ‘Prima Casa’, acesti bani ar trebui sa ajunga doar pentru cateva luni, nu mai vorbim de un program pentru un an. Prin urmare eu il privesc ca pe un program pilot, pentru a vedea cum se comporta creditarea in lei pe un produs bine primit de populatie in ultimii patru ani astfel incat sa fie aplicat dupa aceea si pentru restul produselor standard destinate achizitiei de locuinte”, a spus Anca Bidian.

Aceasta a declarat ca o eventuala incetinire a programului ‘Prima Casa’ nu va avea ca efect o scadere a preturilor locuintelor pentru ca proprietarii de locuinte vechi mai degraba le vor retrage de la vanzare decat sa le ieftineasca, iar stocul nou de locuinte este foarte mic.

“Ceea ce cred eu ca trebuie discutat nu este atat diferenta de rata, ci de suma accesibila. Pentru acelasi venit, suma eligibila este cu 25-30% mai mica la un credit in lei ‘Prima Casa’ decat pentru acelasi credit in euro. Pe acest segment de clienti care acceseaza programul ‘Prima Casa’ diferenta de 25-30% reprezinta aproximativ o camera in plus sau minus si deci vorbim de decizia clientului nu de a plati sau nu o rata mai mare, ci de a schimba nevoia si in loc de trei camere sa cumpere un apartament de doua camere sau in loc de doua camere o garsoniera”, a spus presedintele Kiwi Finance.

De asemenea, Anca Bidian a explicat ca desi sunt cateva oferte in lei atractive in piata, perceptia clientilor este ca un credit in lei este mai scump decat unul in euro. si este nevoie de multa comunicare si abordare diferita pentru a schimba aceasta perceptie.

“Cu toate ca dobanzile au scazut cu mai mult de 50% fata de 2008, clientii sunt de multe ori pasivi in planuri de accesare a unui credit pentru ca au ramas cu perceptia ca bancile nu mai vor sa crediteze. in acelasi timp, bancile in continuare spun ca nu e cerere, chiar daca intre timp s-a format o cerere latenta consistenta. si unii si altii insa raman in perceptii si de aceea de cele mai multe ori nu se intalnesc”, sustine Anca Bidian.

In ceea de priveste reducerea dobanzii cheie de catre BNR, oficialul Kiwi Finance sustine ca in trecut orice reducere de dobanda avea efect imediat asupra dobanzilor la depozite si cu o inertie de 3-4 luni ajungea si la cele de la credite.

Referitor la eventuala protectie fata de riscul valutar a debitorilor care obtin venituri in moneda nationala, Anca Bidian a spus ca daca ne uitam in trecut la rata de default, aceasta este mai mare pentru creditele in lei. Pe de alta parte, pe data comparative, un credit accesat in 2007 in euro versus unul luat tot atunci, dar in lei, inca are un randament mai bun decat cel in moneda nationala din punctul de vedere al clientului pentru ca sunt 3 factori pe care trebuie sa-i luam in calcul cand facem aceste comparatii, respectiv evolutie curs valutar, evolutie EURIBOR si evolutie ROBOR.

“In ultimii 5 ani, primii doi factori au actionat ca vasele comunicante si efectele cresterii cursului au fost absorbite de trendul puternic descrescator al indicelui de referinta. Sigur ca viitorul poate arata cu totul altfel, cu oferte in lei comparative sau de ce nu mai mici decat cele in euro, inflatie foarte mica si dobanda de referinta stimulativa. Aceasta ar fi o veste foarte buna, pentru ca ar insemna stabilitate si echilibru macroeconomic cu premise atractive pentru investitii si dezvoltare. in definitiv aceasta este normalitatea in orice tara, moneda nationala sa fie reper pentru populatie si nu raportarea la o alta valuta, indiferent care ar fi aceea”, a explicat Anca Bidian.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)