De la Prima Casa la Noua Casa, cel putin asa intentioneaza Guvenul. Pana cand se va decide cum se vor implementa noile schimbari, Programul se mentine ca si pana acum. In acest an Guvernul vrea sa ofere garantii de stat doar celor care intentioneaza sa cumpere o locuinta nou construita. Practic, in 2013, puteti cumpara ca si pana acum o locuinta cu avans maxim 5%, garantia statului si o dobanda mai mica decat a pietei. Dar numai daca vreti o locuinta noua sau in curs de constructie.

Fondurile sunt suficiente si ar putea sustine programul fara prea mari probleme in 2013

Dupa reportarea plafonului ramas neutilizat la Prima Casa 5 si suplimentarea garantiilor cu 200 milioane euro, Prima Casa are pentru acest an un disponibil pentru finantari ipotecare in valoare de aproape 800 milioane euro. Mai exact, garantiile pentru acest an cumuleaza 390 milioane euro, cu care pot fi astfel acordate credite ipotecare de 780 milioane euro, potrivit datelor de la Fondul de Garantare.

“Programul continua in conditiile de anul trecut, avnd un plafon cu care pot fi acordate credite de circa 800 milioane euro. Deocamdata nu s-a schimbat nimic. Au fost doar discutii si intentii de a stimula constructia de locuinte noi, dar nu am primit nimic oficial pentru a implementa vreo schimbare”, a declarat Irina Constantinescu, director in cadrul Fondului de Garantare (FNGCIMM).

 

Noua Casa un esec?

Potrivit Irinei Constantinescu, citata de Capital, din cele 82.000 de finantari, doar 28% au fost pentru achizitia de apartamente noi (construite din 2008 incoace), asa cum sunt ele definite in propunerea de transformare in Noua Casa.

Apartamentele noi sunt cu 10 – 15% mai scumpe decat cele vechi, dar exista oferte, in afara marilor orase, unde preturile sunt mai mici. Un apartament de 3 camere in Popesti Leordeni, de exemplu, se poate incadra in Program, preturile de aici fiind in jur de 58.000 euro.

Daca optati pentru un credit in euro, va amintim ca unele banci se vor baza pe imprumuturi imobiliare doar in lei, decizie luata la finalul anului 2012.

Valoarea medie a unui credit luat prin programul Prima Casa a fost de 39.500 euro.

Conditiile de accesare a unui credit Noua Casa

– 5% avans
– dobanda: 4% + euribor
– plafon maxim 70.000 euro

 

 

 

 

 

 

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)