Bancherii au vandut in trei ani 72.000 de credite ipotecare cu o valoare cumulata de 2,8 mld. euro prin programul “Prima Casa”, dar numai 28% din sume au fost alocate pentru achizitia de locuinte construite dupa anul 2008. Mai mult, pentru locuinte noi sau nefinalizate s-au acordat doar 2.250 de credite, potrivit datelor de la Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Inseamna ca programul Prima Casa nu a reusit sa dea de lucru constructorilor si sa ajute economia, scrie Ziarul Financiar.

Prima Casa a sustinut vanzarile de credite ipotecare ale bancilor in perioada de criza si le-a permis acestora sa-si rotunjeasca veniturile din dobanzi asumandu-si riscuri minime. Avantajati au fost si clientii care nu aveau suficienti bani pentru a plati un avans de 25% la un credit standard.

Totusi, sustinand tranzactiile cu locuinte vechi, programul a impiedicat scaderea mai rapida a preturilor pe piata imobiliara si a fortat cumparatorii sa scoata mai multi bani din buzunar decat in cazul in care piata ar fi fost lasata libera. Apare astfel, dupa trei ani de program, intrebarea daca acesta a fost creat pentru a sprijini bancile sau cumparatorii de locuinte?

“S-a dovedit ca a fost un proiect care a ajutat oamenii, care au putut sa cumpere o casa platind un avans si dobanzi mai mici. «Prima casa» a ajutat si bancile, dar cred ca in final programul a fost benefic mai mult oamenilor”, afirma analistul financiar Dragos Cabat in ZF

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)