Ministerul Finanțelor Publice are în vedere suplimentarea plafonului de garanții pentru programul “Prima Casă”, urmând ca luna viitoare să se ia o decizie cu privire la continuarea acestuia pe termen mediu și lung, a declarat miercuri ministrul de resort, Anca Dragu.

Oficialul MFP a precizat că o decizie cu privire la continuarea programului va fi luată în luna septembrie.

“Aceste sume (pentru programul ‘Prima Casă’ n.r.) nu trebuie alocate prin buget. Ele nu fac parte din rectificarea bugetară. Sunt garanții care intră în plafonul de garanții. Este un plafon aprobat la nivelul anului 2016 de 8,1 miliarde de lei. Avem în vedere suplimentarea acestui fond pe termen scurt. De altfel, avem în vedere și o analiză care să dea direcțiile prin care acest program să se perpetueze pe o perioadă de timp mediu și lung”, a afirmat Anca Dragu.

Ministrul Finanțelor a explicat că viitorul programului “Prima Casă” va depinde de discuțiile cu băncile și cu clienții acestui program.

“Stăm la masă cu băncile, cu investitorii, cu clienții să vedem în ce măsură acest program a fost unul de succes, în ce măsură piața are nevoie de el să continue, cum trebuie să continue și să venim cu această propunere concretă pentru ca programul să fie unul cu predictibilitate, să fie unul pe termen mediu și lung”, a mai spus Anca Dragu.

Prima Casă a primit în iunie o realocare de fonduri în valoare de 28 de milioane lei, însă banii s-au epuizat imediat.

Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM) a acordat peste 21.000 de garanţii Prima Casă în primul semestru al acestui an, cu 40% mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut.
„Incertitudinile generate de dezbaterile publice şi ulterior de adoptarea dării în plată au contribuit în mare măsură la creşterea semnificativă de la începutul acestui an a numărului de solicitări de garantare în cadrul programului Prima Casă. În continuare, potrivit solicitărilor formulate de către finanţatori, necesarul de garantare în cadrul programului rămâne la un nivel foarte ridicat“, au comentat reprezentanţii FNGCIMM.

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)