Programul “Prima Casă”, care a dus în ultimii ani la creșterea pieței imobiliare și a contribuit la creșterea consumului, nu va mai avea viitor dacă va intră sub incidența Legii privind darea în plată, a declarat, marți, Radu Grațian Ghețea, președintele CEC Bank, în cadrul unei conferințe pe teme financiare.

Programul Prima Casă așa cum este cunoscut acum, este posibil să sufere modificări, mai ales că băncile mari au anuțat deja aceste “tendințe”. Băncile pot renunța oricând la el. Unele o vor face, altele vor apela la el pentru a supraviețui.

Guvernul este cel care deține “cheile” Programului. Banii sunt deja pe terminate, așa că rămane la latitudinea Executivului să-l prelungească. Sau, BNR va spune stop creditării excesive, așa cum anunța încă din toamna anului trecut.

Oricare ar fi șcenariul discutat zilele acestea, Prima Casă e pe ultima sută de metri. Așa cum este cunoscut în prezent, nu va mai fi niciodată!

Merită programul Prima Casă salvat?

“Se poate vedea că românii s-au grăbit mai mult în acest început de an să acceseze credite prin programul Prima Casă. Este un program bun, care și-a arătat eficiența, ajutând la creșterea pieței imobiliare, a pieței construcțiilor și a dus la creșterea consumului. Ce se va întâmpla cu viitorul acestui program? Răspunsul vine natural: depinde de ce se va întâmpla cu Legea dării în plată”, a spus Ghețea, citat de Agerpres.

În opinia sa, ar trebui ca, în Parlament, proiectul legii să fie amendat, astfel încât programul “Prima Casă” să nu mai intre sub incidența legii.

“Au fost multe discuții, unele voci au spus că ar trebui ca acest program să fie eliminat din aplicarea acestei legi, dar nu este cea mai bună soluție să scoți ceva de-o parte, însă trebuie să alegem răul cel mai mic. Prima Casă nu ar trebui să fie sub incidența acestei legi și probabil așa va avea viitor în continuare. Dacă nu, nu va mai exista, în opinia mea, viitor și ar fi păcat”, a subliniat președintele CEC Bank.

Ghețea a adăugat că băncile vor căuta soluții de nișă pentru acordarea de credite.

“Băncile caută soluții încontinuu. O să găsim o nișă unde să dăm credite, de exemplu creditul pentru concediu sau cel pentru studii, în timp ce creditele pentru locuințe vor stagna până când se va corecta situația. Dar nu cred că se va ajunge aici, cred că programul Prima Casă nu va fi practic scos din funcțiune”, a mai afirmat Ghețea.

Gabriela DINU

Publicatia online www.bankingnews.ro este cea mai completa sursa de informatii financiar-bancare, fiind structurata pe doua componente distincte, ambele avand acelasi rol: informarea exacta a publicului larg cu privire la produsele si serviciile financiar-bancare disponibile pe piata romaneasca de profil.

Leave a Reply

  • (not be published)